Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
Checken of jij teveel huur betaalt
Helaas zijn niet alle huisbazen even aardig. Veel huisbazen hebben een groot winstoogmerk, waardoor het mogelijk is dat zij niet altijd een eerlijke huurprijs vragen van hun huurders. Dit is natuurlijk enorm vervelend, maar helaas gebeurt het wel vaak. Veel mensen hebben last van enorm hoge rekeningen, waarvan zij eigenlijk niet weten of deze wel eerlijk tot stand zijn gekomen.
Wanneer je in een huurwoning woont, is het belangrijk om te weten wat de maximale huurprijs is die jouw huisbaas mag vragen. Jammer genoeg hebben de meeste mensen hier helemaal geen verstand van. Hierdoor is het dan ook mogelijk voor huisbazen om zulke hoge huurprijzen te vragen. Dit wil je uiteraard tegengaan. In dit artikel zal ik ingaan op het checken van jouw huurprijs.
Huurprijscheck
Om na te gaan of jij teveel huur betaalt, is het slim om gebruik te maken van de huurprijscheck. De huurprijscheck geeft aan hoeveel punten jouw woning of kamer heeft. Op basis hiervan kun je nakijken of de gevraagde huurprijs ook daadwerkelijk klopt. In Nederland kun je aan de hand van een puntensysteem huur checken. Als er uit de huurprijscheck volgt dat je te veel huur betaalt, kun je je huisbaas hierop aanspreken. De huisbaas moet er dan voor zorgen dat de huurprijs wordt verlaagd.
Puntentelling
Veel mensen weten niet dat dit puntensysteem bestaat en hoe het werkt. De puntentelling is eigenlijk simpelweg de waardering van een woning volgens een landelijk geldend rekenmodel. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar de oppervlakte, aanwezigheid en omvang van een buitenruimte, het energielabel en de WOZ-waarde. Hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs mag zijn. De huurprijs wordt uiteindelijk berekend via de landelijke huurprijzen tabel. Sinds 1 mei 2021 is overigens het aandeel van de WOZ-waarde in de puntentelling gemaximeerd op 33% van het totaal aantal punten.
Waarom het handig is
Nu zul je je misschien afvragen waarom je zoveel moeite zou steken in het checken van je huurprijs door middel van een puntentelling. Enkele redenen hiervoor zijn dat je veel nieuwe informatie ontvangt over je huurwoning, waardoor je snel na kan denken over eventuele oplossingen. Ook is de meetapparatuur van een puntentelling heel nauwkeurig en wordt de meting gedaan door professionals. Je kunt er dus van uit gaan dat de huurprijscheck zeker de moeite waard zijn.
Lees ook: Een gezellig huis creëer je zo!
Kortom, om te checken of je teveel huur betaalt, is het verstandig om gebruik te maken van de huurprijscheck. Hierbij wordt door middel van een puntentelling vastgesteld wat de maximale huurprijs voor jouw huurwoning bedraagt. Vraag jij je af of je teveel huur betaalt? Vraag dan snel een huurprijscheck aan!
Per 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden, met als doel huurwoningen betaalbaarder te maken en huurders beter te beschermen. De belangrijkste wijzigingen zijn:
- Uitbreiding gereguleerde huur: De regulering is uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment met een puntentotaal tot en met 186 volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS). Voor deze woningen geldt een maximale huurprijs van €1.157,95 per maand. Bron: Rijksoverheid
- Dwingend WWS: Het WWS is dwingend gemaakt voor woningen tot en met 186 punten. Dit betekent dat verhuurders verplicht zijn de huurprijs af te stemmen op het aantal punten van de woning. Voor bestaande huurcontracten met een huurprijs boven de liberalisatiegrens (€879,66) en een puntentotaal tot 143, gaat deze verplichting in per 1 juli 2025. Bron: Volkshuisvesting Nederland
- Verplichte puntentelling: Vanaf 1 januari 2025 moeten verhuurders bij nieuwe huurcontracten een puntentelling meesturen, zodat huurders weten wat de maximale huurprijs voor de woning is. Bron: Rijksoverheid
- Handhaving door gemeenten: Gemeenten hebben vanaf 1 januari 2025 de bevoegdheid om boetes op te leggen aan verhuurders die zich niet aan de nieuwe regels houden. Bron: Rijksoverheid
Daarnaast is op 1 juli 2023 de Wet goed verhuurderschap ingevoerd, die huurders beter beschermt tegen discriminatie, intimidatie, te hoge borgsommen en onredelijke servicekosten. Verhuurders zijn sindsdien verplicht een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen en huurders te informeren over hun rechten en plichten. Bron: Rijksoverheid
Transparanter en eerlijker…?
Deze maatregelen zijn ingevoerd om de huurmarkt transparanter en eerlijker te maken, en om huurders beter te beschermen tegen onredelijke praktijken van verhuurders. Of deze doelen ook daadwerkelijk worden bereikt, daarover zijn de meningen echter sterk verdeeld. Voorstanders zien de nieuwe regelgeving als een stap richting betaalbare en toegankelijke huisvesting, vooral voor huurders in het middensegment, waar schaarste en hoge huurprijzen een groot probleem zijn. Zij geloven dat de maximale huurgrenzen en strengere regels verhuurders zullen dwingen om eerlijkere huurprijzen te hanteren.
Critici daarentegen wijzen erop dat de regels mogelijk kunnen leiden tot minder beschikbaarheid van huurwoningen, aangezien verhuurders hun woningen eerder zullen verkopen dan ze onder gereguleerde prijzen te verhuren. Dit kan het tekort aan betaalbare huurwoningen juist verergeren. Ook zijn er zorgen dat sommige verhuurders de regels proberen te omzeilen door andere kosten op te voeren of servicekosten te verhogen.
Kortom, terwijl de nieuwe maatregelen voor sommigen een stap vooruit lijken, vrezen anderen voor onvoorziene gevolgen die de huurmarkt verder onder druk kunnen zetten. De tijd zal uitwijzen of deze regelgeving daadwerkelijk het beoogde effect heeft op de toegankelijkheid en betaalbaarheid van huurwoningen.