Overkapping in de tuin: meer woonruimte, meer plezier!

Heb je er wel eens over gedacht om een overkapping in de tuin te maken? Met een terrasoverkapping of schuuroverkapping creëer je meer woonruimte en meer woongenot! Wij vertellen je er meer over.

Breid je woning uit in je tuin, zonder grote verbouwing

Door een overkapping in je tuin te plaatsen, creëer je op een relatief eenvoudige en voordelige manier meer woonruimte. Je hoeft hier dus niet een grote, kostbare verbouwing voor te doen. Een terrasoverkapping, direct aan je woning, is daarbij het meest simpele methode. Je huis en tuin worden één geheel, zeker wanneer je een grote schuifpui hebt. Zo niet, dan is dat het zeker de overweging waard om schuifdeuren te laten plaatsen.

Op mooie dagen loop je zo van binnen naar buiten. Je bekapping zorgt voor beschutting tegen de zon en de regen. Met een fijne lounge set en wat leuke accessoires maak je zo jouw eigen, kleine vakantieparadijsje waar je vele uurtjes kunt genieten. 

Losstaande overkapping met schuur/tuinhuisje

Wanneer je een grote tuin hebt, kun je ook overwegen om voor een losstaande overkapping te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een zomerkeuken maken in een kapschuur. Je hebt dan eigenlijk een mooi tuinhuis met een aangebouwde overkapping. Het huisje is ideaal om al je zomerspullen in op te ruimen en het overdekte gedeelte is een knusse zithoek.

Houd er wel rekening mee dat een losstaand exemplaar meestal wat kostbaarder is en er veelal een fundering voor aangelegd moet worden. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je budget, persoonlijke voorkeur en natuurlijk de specifieke situatie en afmetingen van je tuin.

Hout of aluminium

overkapping in de tuin

Wanneer je een overkapping wilt plaatsen, heb je voornamelijk de keuze uit houten overkappingen en aluminium uitvoeringen. Hoewel hout uiteraard sfeervoller is en in de meeste tuinen prachtig combineert, kost het wel meer onderhoud om te voorkomen dat het hout gaat rotten, de verf gaat bladderen of er ongedierte in komt. Vind je dit geen probleem en heb je graag hout om je tuin mee aan te kleden, dan kies je voor een houten bekapping.

Maar het is wel goed om ook de voordelen van aluminium te kennen. Het is een licht materiaal dat zeer sterk en flexibel is. Daarom wordt het steeds meer gebruikt in de bouw en dus ook voor tuinhuisjes en overkappingen. Heel erg mooi en modern is bijvoorbeeld een aluminium tuinhuis met grote, glazen schuifwanden. Je kunt er, als je het goed aanpakt, gedurende alle seizoenen verblijven.

Het zou bijvoorbeeld een prachtige werkkamer kunnen zijn voor mensen die thuiswerken of een onderneming aan huis hebben. Aluminium is bovendien voor 100 % te recyclen en het is zeer duurzaam. Wanneer je met de aanleg van je bekapping dus ook aan het milieu wilt denken, is aluminium een goede keuze.

Handige extra’s

Is jouw droompergola of tuinhuis eindelijk een feit? Dan komt het leuke werk! Je kunt het nu mooi gaan inrichten met fijne lounge meubels, gezellige kussens en leuke accessoires. Daarbij zijn er nog een paar handige extra’s waarmee je jouw buiten ‘huiskamer’ nog comfortabeler kunt maken. 

Terrasverwarming

Wil je ook in het voorjaar en najaar van je overkapping in je tuin kunnen genieten? Zorg er dan voor dat je er altijd een fijn temperatuur kunt creëren. In een hete zomer kun je een ventilator plaatsen voor wat extra wind en voor de koudere uurtjes zet je een heerlijke terrasverwarmer neer.

Er zijn 3 soorten: elektrisch, korte golf infrarood terrasverwarming en verwarming op gas. Bij die eerste twee moet je er rekening mee houden dat het op elektriciteit moet worden aangesloten. Bij gas moet je steeds de gasflessen vernieuwen als het op is. Kijk dus even wat voor jouw situatie het handigst is.

Buitenkeuken

luxe buitenkeuken

Een buitenkeuken is ontzettend leuk en gezellig als je graag met vrienden of familie geniet van lange avondjes in de tuin. Je kunt het eenvoudig houden en een goede BBQ aanschaffen, maar je kunt ook een complete buitenkeuken inrichten met bijvoorbeeld een pizzaoven en fornuis. 

Jacuzzi

Wat is er nou meer ontspannend dan in je jacuzzi te genieten van de rust en naar de sterren te kijken? Niets toch? Relaxen in een jacuzzi is super gezond. Bedenk wel even goed waar jouw jacuzzi moet komen te staan. Onder je overkapping heeft het voordeel dat je geen problemen krijgt als het gaat regenen. Houd er met de plaatsing rekening mee dat je een plek kiest waar je het bad op een eenvoudige wijze kunt vullen en leeg laten lopen. 

Ben je dol op tuinieren? Dan ben je hier op het juiste adres. Met veel plezier schrijven wij over de laatste tuin trends. Tuininspiratie

Je ziet, met een overkapping in je tuin kun je jouw woonruimte uitbreiden en heel veel gelegenheid creëren om optimaal van je tuin en je huis te genieten!

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255