Ontdek de 5 voordelen van een houten overkapping

Er is weinig fijner dan optimaal genieten van de leefruimte die je thuis hebt. Nu de zomers in Nederland steeds warmer worden en daardoor langer lijken te duren, maken we meer en meer gebruik van onze tuin. Op basis daarvan wordt een tuin vandaag de dag net anders ingericht dan eerder.

Dat betekent: meer plekken om te zitten en een gezellige hoek om lekker buiten te eten. Door een houten overkapping aan je tuin toe te voegen, kun je in ieder seizoen buiten zitten. Natuurlijk is dat niet het enige voordeel van zo’n overkapping. In dit artikel vertellen we je meer over waarom jouw tuin een houten overkapping nodig heeft.

1. Houten overkapping straalt veel sfeer uit 

Een overkapping kun je tegenwoordig laten maken van onder andere aluminium en hout. Veel mensen kiezen voor een houten overkapping, omdat deze variant ontzettend veel sfeer uitstraalt. Hout is een bijzonder warm materiaal dat enorm goed past bij verschillende soorten huizen. Zo staat het goed bij een landelijke woning, maar is het ook de perfecte match bij een modern huis.

Wat daarbij handig is om te weten, is dat je met een houten overkapping van alles kunt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de originele kleur van het hout te behouden of om de overkapping te schilderen in een mooie kleur naar keuze. Weet je van jezelf dat je het liefst om de zoveel tijd iets anders wil, dan is een houten overkapping ideaal.

2. Kleine investering, grote winst met houten overkapping

houtsoort voor in de tuin

Daarnaast is een investering in een houten overkapping niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor het geval je je huis zou willen verkopen. Een overkapping (laten) bouwen zorgt er namelijk voor dat je woning meer geld waard wordt. Met een overkapping beschik je namelijk over meer leefruimte dan zonder overkapping; helemaal wanneer je de zijkanten afsluit met wanden.

In verhouding is een houten overkapping niet duur om te laten plaatsen. Althans: een aluminium overkapping is meestal een stuk duurder. Je moet daarbij wel rekening houden dat aluminium vaak langer mee kan gaan, maar met het juiste onderhoud kun je eveneens gemiddeld 30 jaar genieten van een houten overkapping. Kortom: kleine investering, grote winst!

3. Hele jaar door van je tuin kunnen genieten met overkapping

Dat een houten overkapping veel sfeer brengt, is dus een feit. Dat is des te fijner wanneer je weet dat je vrijwel het hele jaar buiten kunt zitten wanneer je over een overkapping beschikt. Een overkapping biedt immers bescherming tegen alle weersomstandigheden. Zelfs wanneer het stormt, kan het heerlijk zijn onder je eigen houten overkapping. Is het toch iets te fris? Voeg dan een houtkachel of een andere vorm van verwarming toe aan je overkapping.

Mocht je in de winter geen gebruik maken van de overkapping dan is het alsnog de perfecte plek om winterharde planten en tuinmeubels neer te zetten. Zo’n opslagplek is heel fijn om te hebben wanneer het buiten nat en guur wordt. Zo blijven je meubels mooi en kun je ze wanneer het weer behaaglijk is buiten met gemak terug op de plek zetten.

4. Mogelijkheid om een overkapping dicht te maken

Zelfs wanneer je in een koude winter onder de overkapping wil zitten, zijn er allerlei mogelijkheden. Je kunt zo’n houten overkapping namelijk helemaal dichtmaken zodat je echt het hele jaar door comfortabel kunt zitten in je tuin. Maak bijvoorbeeld gebruik van een zijspie om de zijkanten dicht te maken of ga aan de slag met zijwanden.

Ook kun je gebruikmaken van screens of handige schuifdeuren. Dat laatste is ideaal, want daarmee zorg je ervoor dat je overkapping daadwerkelijk een extra afgesloten ruimte aan je huis wordt. Natuurlijk is het ook mogelijk om slechts een deel van de overkapping af te sluiten, bijvoorbeeld een of twee zijkanten. Dat kan met behulp van zijwanden of een zijspie.

5. Van alles mogelijk voor je houten overkapping

Laat je je overkapping door een expert maken en bevestigen, dan heb je volop de keuze uit verschillende modellen. Er is tegenwoordig van alles beschikbaar op het gebied van houten overkappingen, zodat je voor een overkapping gaat die echt bij jou en je woning past. Een professioneel bedrijf kan je bijvoorbeeld verder helpen bij een standaard overkapping, maar is ook gespecialiseerd in andere bouwwerken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van het laten maken van een volledig ingerichte tuinkamer? Of van een gastenverblijf met een houten overkapping in je tuin? Of misschien wil je wel een tuinkantoor gemaakt van hout. Het is afhankelijk van de grootte van je tuin en je eigen wensen voor wat voor bouwwerk je wil gaan. Met hout is in ieder geval nog meer mogelijk dan alleen een standaard houten overkapping.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252