De lamp als sfeermaker in jouw interieur!

We willen allemaal een sfeervol interieur. Maar hoe creëer je zoiets? Om jouw interieur net wat gezelliger en knusser te maken, kun je makkelijk gebruik maken van lampen. Er zijn heel veel verschillende soorten, formaten en kleuren maar gelukkig zijn er websites zoals Ledworld.nl waar je alle verschillende LED verlichting gemakkelijk kunt vinden!

LED verlichting

lamp vervangen

Om een sfeervol interieur te creëren door middel van verlichting, heb je ook een goede lichtbron nodig. Naast het feit dat we kijken naar de lichtkleur, wattage en lichtopbrengsten, kiezen we ook nog tussen LED en hallogeen. Tegenwoordig kiest iedereen voor LED, maar waarom eigenlijk? Er zijn een paar algemene voordelen:

  1. LED lichtbronnen worden minder (snel) warm.
  2. Er zijn een tal van kleuren waardoor er bij elk interieur iets te vinden is
  3. De lamp gaat langer mee waardoor je het minder vaak hoeft te vervangen.
  4. Beter voor het milieu.
  5. Besparing op de energiekosten.

Nu we de voordelen op een rijtje hebben gezet, is het tijd om te kijken naar de verschillende sfeer makende lampen in een interieur.

De vloer- en booglamp

booglamp

Naast de hanglampen zien we eigenlijk in elk interieur ook één of meerdere vloerlampen terug. Ze zijn altijd leuk en handig naast de bank of de leesstoel maar ook nog eens handig te verplaatsen waardoor je dus gemakkelijk wat meer sfeer kan creëren, daar waar nodig. De booglamp daar in tegen is minder makkelijk te verplaatsen maar zien we vaak terug komen in grote ruimtes. Ze zijn perfect in een minimalistisch en strak interieur.

De tafellamp

salontafel met lamp in de woonkamer

Onder de tafellampen vallen ook de bureaulampen. Deze zijn niet perse sfeervol maar meer functioneel. De tafellamp zelf zijn er ook in verschillende modellen en soorten. Met een lampenkap waardoor je wat meer warmte creëert of zonder lampenkap waarmee je meer richting de industriële stijl gaat. Als je hier de juiste keuze in maakt die geheel bij de stijl van jouw interieur past, heb je gemakkelijk een mooie sfeermaker in huis.

De wandlamp

Als we het dan echt over de sfeermakers in huis hebben, dan kunnen de wandlampen niet in dit rijtje ontbreken! Tegenwoordig zijn wandlampen eigenlijk onmisbaar in een interieur. We zien ze vooral bij de nieuwbouw huizen waarbij er nog rekening gehouden kan worden met het aanleggen van de elektriciteit zodat alle draden zijn weggewerkt. Monteer bijvoorbeeld de wandlamp in de hal of als echte blikvanger in een set van twee naast elkaar in de woonkamer.

In- en opbouwspots

inbouwspots

Je kan de spots in het plafond verwerken of simpel op het plafond monteren. De opbouwspots zijn iets minder strak en als je er te veel plaatst kan het rommelig tonen maar een voordeel is wel dat ze tegenwoordig ook op een rails te koop zijn. Zo heb je maar één lichtpunt nodig en kan je de spots zelf naar de juiste plek richten. Zowel de in- als opbouwspots kan je mooi over de ruimte verdelen en worden eigenlijk altijd aan een dimmer aangesloten zodat je de hele dag door, de juiste sfeer kunt bepalen.

Lees ook: Zo kies je de juiste hoekbank in de juiste maat

De verlichting in je woning is dus belangrijker dan je wellicht zou denken. Er zijn zo veel verschillende soorten lampen dat je vaak gewoon voor het makkelijke gaat en een vloerlamp naast de bank zet waardoor je er later achter komt dat je wat sfeer in huis mist. Vergeet dus zeker de andere mogelijkheden niet!

Daphne Frijters
Daphne Frijters

Hi! Ik ben Daphne en eigenaresse van ‘Designed by DAPHNE’. Of je nou een nieuwe woning gaat bouwen, net gaat verhuizen of alleen een kamer wilt restylen. Ik denk graag met je mee over alles wat erbij komt kijken tijdens de inrichting van je huis. Het gaat mij niet om het commerciële plaatje, ik vind het belangrijk dat jouw persoonlijkheid terugkomt in je interieur. Samen maken we van jouw huis een écht thuis! Meer informatie is te vinden op mijn Instagram @designedbydaphne en website www.designedbydaphne.nl waar ook mijn eigen webshop met woonaccessoires te vinden is.

Artikelen: 5