Zo kies je de juiste hoekbank in de juiste maat

Tegenwoordig is het bijna niet meer weg te denken uit de woonkamer: een hoekbank. Waar je vroeger de standaard 2- en 3 zits banken zag als traditionele opstelling tegenover elkaar gaan we nu steeds vaker voor een open zithoek door middel van een hoekbank. Als interieurontwerper ben ik ook erg fan van dit type bank omdat je lekker veel ruimte hebt om met meerdere personen tegelijk gezellig te zitten. Ik krijg wel vaak vragen over hoe je de juiste maat kunt bepalen. En juist bij een hoekbank is dat cruciaal.

Hoe kies je de juiste maat voor een hoekbank?

Met stip de meest gestelde vraag op het gebied van meubels is hoe je nou eigenlijk de ideale maat kunt bepalen voor jouw nieuwe bank. En dat is ook niet zo gek: je zal niet de eerste zijn die vindt dat de bank in je eigen woonkamer ineens véél groter of kleiner lijkt. Een aantal stappen die je kunt volgen om de juiste maat voor je hoekbank te bepalen:

hoekbank in de woonkamer
  • Meet de beschikbare ruimte in je woonkamer en bepaal hoeveel ruimte je kunt gebruiken voor je hoekbank. Houd er rekening mee dat je ook nog bewegingsruimte nodig hebt in de kamer. Het kan goed werken om je woonkamer even op schaal te tekenen. Dit kan heel makkelijk met ruitjes papier. Daardoor kun je uittellen welke minimale en maximale afmeting je nieuwe hoekbank moet hebben.
  • Hoeveel personen wonen er in jullie huis? En hebben jullie vaak visite? Bekijk goed hoeveel zitplaatsen je nieuwe hoekbank idealiter moet hebben en of dit overeenkomt met de maat die je op het oog hebt. Soms past 30 centimeter ook en kun je dan net een persoon extra kwijt.
  • Met bovenstaande antwoorden kun je gaan kijken bij het aanbod hoekbanken. Bekijk eerst bij de banken die je mooi vind alleen de afmeting. De keuze van stof komt pas in een latere fase.
  • Heb je een favoriet op het oog? Plak dan met tape even de afmetingen van de nieuwe bank af op de vloer. Zo kun je goed zien hoe de nieuwe hoekbank zal uitpakken en of je nog genoeg loopruimte gaat overhouden.

Pas als je zeker weet of de maat goed is kun je verder kijken naar de looks die mooi gaan passen in je interieur. Niks is namelijk zo vervelend als die prachtige kleurrijke bank die eigenlijk net niet past. Door bovenstaande stappen te doorlopen weet je zeker dat jou dat niet overkomt.

nieuwe hoekbank

Hou nog even rekening met deze tips voor het maken van je definitieve keuze:

  1. Een hoekbank is vaak ook geschikt om (deels) voor het raam plaatsen. Die plekjes zijn heerlijk in het voorjaar. Hou er wel rekening mee dat er dan wat daglicht wegvalt.
  2. Kijk naast de kleur ook goed naar het type stof waar je voor kiest. Op de ene stof zie je makkelijker viezigheid dan op de andere. Je kunt stof wel goed impregneren met vuilafstotende spray en soms is een hoes afneembaar.
  3. Bekijk naast de totale afmetingen ook de hoogte van de rugleuning. Die kan erg verschillen, net als de zitdiepte. Wat voor jou prettig zit is volledig afhankelijk van jouw lichaamsmaten. Het werkt vaak goed om dat bij je huidige bank even op te meten en te kijken: kan de zitdiepte misschien beter minder diep zijn en welke maat zou dat dan zijn?
  4. Kijk ook goed naar de pootjes. Welke kleur of stijl hebben ze en past dat bij jouw interieur? Bij een bank zijn de pootjes best wel bepalend. Een bank met hoge pootjes staat ruimtelijker dan een bank die bijna tot de grond is. Bovendien is het veel makkelijker schoonmaken als je er met de stofzuiger onder kan.

Wist je dat Johanneke ook schrijft voor Wooninfleuncers.nl

Een nieuwe hoekbank gaat als het goed is weer jaren mee. Het voordeel is dat je met bovenstaande tips zeker weet dat jouw nieuwe bank mooi gaat passen.

Johanneke Delsink
Johanneke Delsink

Hey, mijn naam is Johanneke, ik woon in de Betuwe en ben het gezicht achter Thuis je droomhuis. Ik help dagelijks mensen die hun huis tot hun droomhuis willen verbouwen, zonder twijfel over keuzes en spijt achteraf. Heel veel soorten huizen en heel veel budgetten heb ik inmiddels gezien. Ik geloof dat je een prachtig verbouwd huis ook kunt realiseren zonder dat het geld in grote bedragen over de balk vliegt. Ik deel dan ook graag tips voor het verbouwen van je huis waarbij slimme keuzes qua budget vaak de rode draad zijn.

Artikelen: 5