10 tips bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis is het gevoel een belangrijk onderdeel. Wanneer het gevoel goed is, is het tijd om te kijken of het ook op andere punten écht de woning voor jou is. Wij hebben 10 tips bij het kopen van een huis zodat jij binnen no time je droomhuis hebt gevonden.

Tip 1: Maak een lijstje met wensen

Heb jij altijd een grote tuin gewild, of vind je het belangrijk dat je huis in een rustige buurt ligt? Dit zijn belangrijke punten bij het zoeken van een woning. Maak een lijstje met alle punten waaraan jouw toekomstige huis moet voldoen en houd hier rekening mee tijdens het zoeken naar een huis. 

Een huis kopen bestaat voor een groot gedeelte uit het gevoel dat het huis je geeft. Soms loop je een woning binnen en weet je het meteen, ondanks dat de woning niet aan al je wensen voldoet. Hoeveel wensen er op je lijstje staan heeft hier natuurlijk ook mee te maken. Om te voorkomen dat je elke woning afkeurt op het feit dat deze niet aan al je wensen voldoet en om te voorkomen dat je een huis koopt waarbij je later spijt hebt dat je niet aan je wensen hebt vastgehouden, kun je jouw lijstje in wensen en eisen indelen. Vanzelfsprekend vind je de eisen zo belangrijk dat je hier niet op wilt inleveren. De wensen zijn iets minder belangrijk. 

Tip 2: Ga op tijd met een hypotheekadviseur praten

hypotheekadviseur

Dit is misschien niet de allereerste stap die je hoeft te zetten wanneer je een huis gaat kopen. Toch raden we wel aan om op tijd te gaan praten met een hypotheekadviseur. Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden en wil gaan onderhandelen is het erg belangrijk om te weten wat jouw maximale hypotheek kan zijn. Doe je dit niet, dan loop je kans dat jouw droomhuis op het laatste moment aan je neus voorbij gaat.

Tip 3: Ga meerdere keren kijken

Wanneer je binnenkomt weet je het meteen: dit is jouw huis. Toch is het goed om een tweede (en soms derde of vierde) bezichtiging in te plannen. Bij de eerste bezichtiging zie je geheid dingen over het hoofd waardoor je geen compleet beeld hebt van de woning. Een tweede bezichtiging geeft je de kans om nog een nachtje te slapen en na te denken over het huis. 

Het bezichtigen van huizen kan je het gevoel geven dat je overhaast te werk moet gaan om maar dat mooie huis te kunnen kopen. Houd het hoofd koel en neem de tijd. Anders heb je achteraf misschien spijt. Ook is het goed om meerdere huizen te bekijken, zodat je woningen binnen je prijsklasse goed kunt vergelijken en zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Tip 4: Houd rekening met je toekomstplannen

In de zoekopdracht voor een woning kun je verschillende filters instellen. Bijvoorbeeld hoeveel vierkante meter de woning minimaal moet zijn, of hoeveel kamers het huis moet bevatten. Houd bij deze zoekopdrachten ook rekening met je toekomstplannen. Zie je een geweldig huis, maar komt deze een kamer te kort? Dan kan dat lastig zijn wanneer je bijvoorbeeld een gezin wilt starten.

Tip 5: Verken de omgeving

In wat voor buurt bevindt jouw droomhuis zich? Rijd op verschillende tijden eens door de straat om te kijken hoe het staat met de parkeergelegenheid, overlast van bijvoorbeeld hangjeugd en hoe druk de weg is waar jouw toekomstige huis aan staat. Goede momenten om te kiezen zijn ‘s avonds en in het weekend, omdat dan de meeste mensen thuis zijn.

Tip 6: Wees er snel bij

De huizenmarkt is al een tijdje erg snel. Helaas heeft dat als gevolg dat er soms bij een woning die net nieuw is op de markt al veel bezichtigingen zijn gepland. Wacht daarom ook niet te lang met het inplannen van een bezichtiging. Stress is echter niet nodig. Het kopen van een huis is een emotioneel proces en vaak ben je al emotioneel betrokken bij een huis voor je een rationele beslissing kunt maken. Probeer tijdens de zoektocht de emoties een beetje in te tomen zodat je ook rationeel kunt kijken naar een woning.

Tip 7: Schakel een aankoopmakelaar in

Heb je zelf helemaal geen verstand van het kopen van een huis? Dan kan een aankoopmakelaar een oplossing bieden. Deze kan makkelijker zien of een huis gebreken heeft, wat een eerlijke prijs is en je helpen bij het voeren van onderhandelingen. Een aankoopmakelaar behartigt jouw belangen en niet die van de verkoper.

aankoopmakelaar

Tip 8: Koop niet boven je financiële mogelijkheden

Je hebt hét droomhuis gezien, maar eigenlijk kun je de financiële lasten niet dragen. Dan kan het vanwege de snelle markt of omdat je jezelf hier écht ziet wonen verleidelijk zijn om toch een bod uit te brengen. Toch is dat niet slim. Houd ook rekening met eventuele verbouwingskosten of nieuwe meubels die nodig zijn. Daarnaast wil je ook in de woning kunnen blijven wonen wanneer je bijvoorbeeld even zonder baan komt te zitten of wanneer de energierekening ineens enorm stijgt. Daarom is het verstandig om niet boven je financiële mogelijkheden een huis te kopen. Om precies te weten wat die mogelijkheden zijn kun je contact opnemen met een hypotheekadviseur.

Tip 9: Durf te onderhandelen

Dit lijkt misschien wat gek, aangezien we ook aangeven dat het goed is om snel een bezichtiging in te plannen en dat de huizenmarkt erg snel gaat. Toch is onderhandelen wel aan te raden, en kan het je bovendien nog geld schelen ook. Vind je het spannend om de onderhandeling aan te gaan? Jouw aankoopmakelaar kan je hierbij ondersteunen en met je meedenken in de beste opties.

Overweeg jij kunstgras voor jouw tuin? Dan ben jij niet de enige. Lees hier de voordelen van kunstgras in je tuin.

Tip 10: Kies voor ontbindende voorwaarden in het contract

Ontbindende voorwaarden zorgen dat je de koop kunt ontbinden wanneer er onverwachte dingen gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je de hypotheek niet rond kunt krijgen. Ook kun je een voorbehoud voor een bouwkundige keuring toevoegen in de ontbindende voorwaarden. Wanneer er dan te veel achterstallig onderhoud uit de bouwkundige keuring komt kun je het koopcontract ontbinden. Niet alle verkopers zijn happig op ontbindende voorwaarden, maar stap hier niet zomaar vanaf. Wanneer je geen ontbindende voorwaarden in je voorlopig koopcontract opneemt en de koop gaat niet door loop je groot risico. Meestal is er een boete opgenomen in het voorlopig koopcontract. Deze boete moet je betalen wanneer je als koper in gebreke blijft en is vaak 10% van het aankoopbedrag. Voor een huis van €400.000 komt dat op €40.000. 

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255