8 tips voor het vinden van jouw droomwoning

De woningmarkt in 2020 was ontzettend interessant te noemen. Doordat we meer tijd dan ooit thuis doorbrachten, kwam er plotseling de vraag “ben ik nog wel blij met mijn woning?”. Hieruit bleek dat er veel Nederlanders waren die op zoek waren naar iets anders: een huis met een tuin, een woning in de buurt van de natuur of een tuin met meer ruimte. Herken je jezelf hierin, maar lukt het je nog niet om een passende nieuwe woning te vinden? In dit artikel lees je enkele handige tips voor het vinden van jouw droomhuis.

 

Weet wat je kunt betalen

De eerste tip is: wees realistisch. Zorg ervoor dat je voordat je op zoek gaat duidelijk hebt wat je precies kunt betalen en waar je die financiering vandaan haalt. Voor het kopen van een woning heb je vrijwel altijd een lening nodig. Hiervoor moet je in zee gaan met je bank of een hypotheekverstrekker. Let erop dat je alles goed geregeld hebt voordat je op zoek gaat naar een passend huis. Op die manier voorkom je teleurstellingen en kun je binnen jouw budget vol goede moed op zoek gaan naar een betaalbaar droomhuis.BKR

 

Ga aan de slag met een aankoopmakelaar

Als woningzoekende weet je waarschijnlijk als geen ander hoe belangrijk het is om de actuele huizenmarkt in de gaten te houden. Toch is dit vaak eenvoudiger gezegd dan gedaan – je bent namelijk niet de enige die dat doet. Daarom kun je in de meeste gevallen beter een aankoopmakelaar inschakelen. Zo’n makelaar heeft er namelijk zijn baan van gemaakt om een woning te vinden die bij jouw voorkeuren past. Geef je budget en je wensen door en de aankoopmakelaar gaat op zoek met zijn of haar ervaring en kennis.

 

Vergroot het zoekgebied van woningen

Lukt het je zelfs met een aankoopmakelaar nog niet om een woning in de buurt te vinden? Kijk dan eens wat de resultaten worden wanneer je je zoekgebied vergroot. Zoek je bijvoorbeeld in eerste instantie alleen in hartje Amsterdam en vind je daar maar geen huis naar jouw wensen en budget? Verhoog de vierkante kilometers waarin je zoekt en de kans is groter dat je een huis naar jouw wensen kunt vinden. Een bijkomend voordeel is dat je vaak ook nog eens goedkoper uit bent wanneer je net buiten de stad op zoek gaat naar een woning.

 

Houd online en fysieke kranten in de gaten

Kijk ook eens wat online en offline kranten voor je kunnen betekenen. Vaak vind je, met name online, volop advertenties van mensen die zelf hun woning te koop aanbieden. Ook kun je via de krant vaak in contact komen met makelaars uit je omgeving. Dat is handig, wanneer je bijvoorbeeld via je eigen zoektocht op internet niet goed weet waar je écht moet zijn. Via een AD aanbieding of een goedkope andere krant betaal je weinig voor een breder zoekresultaat van een eventuele nieuwe woning.

 

Check social media voor zoektocht

Nog iets anders digitaals wat zeker kan helpen: het inzetten van social media. Laat op je social media kanalen, zoals Facebook of Instagram, weten dat je op zoek bent naar een woning. Vraag aan je vrienden daar of ze je bericht misschien willen delen, zodat je een grotere kans hebt om een woning te kunnen vinden. Maak ook gebruik van de verschillende groepen die je met name op Facebook kunt vinden. Er zijn tegenwoordig heel wat groepen waarin particulieren hun woning aanbieden of waar mensen anderen kunnen tippen op bepaalde huizen. Je zult maar net zien dat daar het huis van je dromen tussen zit!

 

Twijfel je over een huis? Niet doen

In je zoektocht naar een woning kan het zomaar voorkomen dat je een huis tegenkomt die je leuk vindt en die binnen je budget past, maar die je niet fantastisch vindt. Wanneer je al even aan het zoeken bent, kun je misschien al gauw denken ‘laten we het maar doen’. Toch is het écht aan te raden om pas een huis te kopen wanneer je daar 100% achter staat. Je wilt niet uiteindelijk ergens zitten waar je toch niet helemaal tevreden mee bent. Kijk goed of je twijfelt en waar je over twijfelt. Zijn dit twijfels waar je nog wat aan kunt doen na het kopen van het huis dan is er niets aan de hand. Zijn het twijfels die waarschijnlijk niet worden verholpen met de koop dan is het beter om nog even door te zoeken.

 

Ga voor een klushuis

Tot slot is er nog een optie wanneer je nog steeds niet het huis van je dromen hebt gevonden: koop een klushuis. Hierbij moet je natuurlijk goed kijken naar je budget, maar over het algemeen geldt dat klushuizen goedkoper zijn dan woningen die al compleet zijn. Dat overige geld kun je vervolgens steken in een verbouwing. Het voordeel van een klushuis is dat je het huis helemaal kunt maken zoals jij dat wilt. Het nadeel is dat je nog wel een tijdje in een verbouwing gaat zitten. Kijk voor jezelf dus goed of het voordeel opweegt tegen het nadeel.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 100