Van welke dakbedekking maakt een dakdekker gebruik?

Er bestaan allerlei soorten dakbedekkingen voor gebouwen. Welke gekozen wordt, is in eerste instantie afhankelijk van de vorm van het dak en van het design. Architecten spelen bij nieuwe woningen een grote rol bij de keus van de dakbedekking. Een dakdekker moet over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om alle dakbedekking te kunnen plaatsen. Ook zullen ze reparaties aan de dakbedekking moeten kunnen uitvoeren. In dit artikel maak je kennis met de meest toegepaste dakbedekkingen.

Dakpannen

Dakpannen zijn een zeer populaire soort dakbedekking voor gebouwen met een hellend dak. Er is keus uit betonnen en keramische dakpannen. Daarnaast is de keus in vormen en kleuren enorm groot. Ook de mate waarin het dak helt heeft invloed op de vorm van de dakpannen. Als je een oude woning hebt waarvan een deel van de dakpannen kapot is, dan is een dakdekker met ervaring belangrijk. Veel dakpannen worden namelijk niet meer gemaakt. Sommige dakdekkers hebben echter een netwerk waarmee ze de originele dakpannen voor je kunnen vinden. Je woning blijft dan zijn originele uitstraling houden.

dak aan vervanging toe

Leien

Een dak van leien heeft een exclusieve uitstraling. Deze dakbedekking is minder zwaar dan dakpannen, maar biedt uitstekend bescherming tegen de weersomstandigheden. Originele leien zijn gemaakt van natuursteen. Dat is erg duur, maar zo’n dak gaat tot wel 100 jaar mee. Het leggen van leien kost veel meer tijd dan het leggen van dakpannen. Voor het leggen van leien moet een dakdekker een speciale opleiding hebben gehad.

Overige dakbedekkingen

Een dakdekker Amsterdam zal naar alle waarschijnlijkheid wat minder te maken krijgen met een dakbedekking van materialen als riet of zink. Riet wordt vaak gelegd op woningen die in het buitengebied staan. De woningen met een rieten dak die in het centrum staan, zijn vaak voorzien van een andere, minder brandgevaarlijke dakbedekking. Zinken dakbedekking wordt alleen op exclusieve gebouwen gelegd vanwege de bijzondere uitstraling. Zowel voor riet als voor het leggen en onderhouden van een zinken dak is speciale kennis vereist. Als je een dakdekker zoekt die deze soorten dakbedekking kan repareren, dan is er minder keus.

Veel gelezen:
Waar moet je aan denken wanneer je een huis gaat bouwen

Dakbedekking voor platte daken

Het waterbestendig maken van een plat dak vergt specifieke kennis om het ontstaan van vocht door condensatie te voorkomen. Dat vocht kan vooral ontstaan binnenin platte daken die voorzien zijn van isolatie. Het vocht ontstaat doordat de zon op deze dakbedekkingen schijnt en er grote temperatuurverschillen zijn tussen de verschillende lagen. Daarom zijn er dakdekkers die zich hebben gespecialiseerd in het leggen van bitumen, EPDM of PVC op platte daken. Zij hebben de kennis om deze dakbedekking in combinatie met een laag isolatie aan te brengen. Bitumen wordt gemaakt van aardolie. EPDM is een kunstrubber en PVC is kunststof.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 234