Waar moet je aan denken wanneer je een huis gaat bouwen

Het is voor veel mensen een droom om hun eigen huis te bouwen. Op deze manier heb je namelijk controle en zeggenschap over elk aspect van de woning en de bouw. Wat wordt de locatie van de woning? Hoe wordt de woning gebouwd? En hoe richt ik de woning in? Het is een behoorlijk proces met waarschijnlijk vele ups & downs. Maar uiteindelijk wordt jij wel wakker in jouw droomhuis. Wij vertellen je een aantal dingen waar je op moet letten wanneer jij een eigen woning wil gaan bouwen.

Doe een grondonderzoek

Heb jij het perfecte stuk grond gevonden voor jouw woning? Dan is het belangrijk om te kijken of dit stuk grond ook echt geschikt is voor de bouw van een woning. Is het kavel een woonbestemming? Is de grond schoon en bouw klaar? Kijk kritisch naar alle aspecten van het kavel. Van de ligging en de grootte tot de vorm. Je kunt immer maar één keer een stuk grond kopen voor jouw droomhuis. 

Huis bouwen en de vergunningen

Misschien wel het allerbelangrijkste; ga nu welke vergunningen er nodig zijn voor het bouwen van een huis. Zo heb je altijd een omgevingsvergunning nodig (vroeger werd dit de bouwvergunning genoemd). Om een omgevingsvergunning te kunnen krijgen heb je een BENG berekening nodig. Deze berekening toets het onderdeel ‘energieprestatie’. Deze berekening is vanaf 1 januari 2021 verplicht bij de vergunningsaanvraag van nieuwbouw.  

Financiering en budget

Het bouwen van een huis is misschien wel de grootste investering die je ooit gaat doen. Het is daarom belangrijk om je financiën duidelijk en overzichtelijk op papier te zetten. Natuurlijk moet je de kosten van de bouw in je budget meenemen. Maar er komen nog meer kosten kijken bij het bouwen van een eigen woning. Vergeet de kosten voor de tuin, interieur, de vergunningen en de kosten voor de aansluitingen van water, elektra en riolering niet.

Op zoek naar een architect en aannemer

huis bouwen
.

Om te kunnen starten met de bouw van jouw droomwoning heb je een aannemer nodig. In de meeste gevallen wordt er bij nieuwbouw ook gebruik gemaakt van een architect. Deze kan het ontwerp maken. De aannemer kan het bouwtechnische gedeelte op zich nemen. Wanneer je kiest voor een aannemer die is aangesloten bij BouwGarant. Dan weet je vrijwel zeker dat het een betrouwbare partij is waarmee je in zee gaat. Het is aan te raden om een nieuwbouwgarantie af te sluiten. Op deze manier ben je o.a. verzekerd tegen financiële risico’s van een aannemer.

Blijf betrokken bij de bouw

Als laatste is het belangrijk om betrokken te blijven bij de bouw en het hele proces. Plan regelmatig een gesprek met de aannemer. Zo kun je in de gaten houden of alles op schema loopt en of er geen onvoorziene problemen zijn. Tijdens het bouwproject kan er natuurlijk altijd nog van alles gebeuren. Ga regelmatig een kijkje nemen en blijf in contact.

Blijf betrokken door de voortgang te controleren en regelmatig contact te onderhouden met de aannemer. Dit bevordert niet alleen een soepel verloop van het project, maar stelt je ook in staat om eventuele uitdagingen tijdig aan te pakken en op te lossen.

Tip! Interessant om te weten: 360 graden tours in de bouw

Het is cruciaal om tijdens het bouwproces proactief te blijven en open communicatielijnen te behouden. Zo kun je uiteindelijk met vertrouwen genieten van jouw droomwoning. Trust the process and stay engaged!

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 206