Upcyclen – meer dan alleen maar duurzaam

Je wilt je huis zo mooi en comfortabel mogelijk inrichten. Je hoeft niet per se mee te doen met elke modegril. Als jij je goed voelt in je eigen vertrouwde omgeving, dan is dat je veel meer waard dan telkens maar jagen op het nieuwste van het nieuwste. Toch maak je je de laatste tijd wel zorgen. De prijzen stijgen, de energierekening neemt schrikbarende vormen aan en je voelt dat door klimaatverandering en andere crises de wereld vraagt om een nieuwe manier van leven. Een meer circulaire manier van leven waarin hergebruik de norm wordt en verspilling plus continue nieuwe productie een minder groot aandeel krijgt. Wist je dat je zelf veel kunt doen om je steentje bij te dragen? Wat weet je van recycling, refurbishing en upcycling?

Upcyclen, recyclen en refurbishen – wat zijn de verschillen?

Misschien haal je de schouders op. Wellicht heb je geen zin in weer drie nieuwe termen, ook nog eens Engelstalig. Recyclen is de term die je hoogstwaarschijnlijk al kent. Sterker nog, je doet het al jaren. Je zorgt dat je je afval scheidt, zodat karton, plastic, metaal en PET-flessen hergebruikt kunnen worden. Wist je ook dat veel producenten van meubilair, kleding en elektronica sterk inzetten op recycling? Een groot bedrijf als C&A gebruikt voor zijn kunststoffen in kleding meer en meer gerecycled materiaal. Smartphonefabrikanten stappen ook over op gerecyclede kunststoffen. 

Bij recycling gaat de oorspronkelijke functie van een apparaat of voorwerp verloren. Slechts de grondstoffen waaruit het is opgebouwd vinden een nieuwe bestemming. Bij refurbishing is de oorspronkelijke functie een gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone die niet meer 100% functioneert. Refurbishen houdt in dat je de slecht presterende onderdelen vervangt door goede, zodat je apparaat weer als vanouds werkt. Wat je daarmee doet, is het verlengen van de levensduur. Upcyclen is iets apart. Je geeft een nieuw karakter aan een voorwerp, waardoor het ofwel zijn oude functie behoudt, ofwel een totaal nieuwe krijgt.

Duurzaam wonen - lagere energiekosten

Wat kan ik recyclen en refurbishen?

Waarschijnlijk scheid je netjes je afval, omdat je het belang van recycling inziet. Wat doe je met oude en afgedankte kleding? Je kunt het weggooien, maar ook aan de kledingbank of aan kringloopwinkels geven. Draagbare kleding vindt altijd een goede bestemming. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij rampen of aan vluchtelingen die slechts weinig kleding en bezittingen hebben kunnen meenemen. Als je graag tuiniert, kun je erover denken om je groente- en fruitafval te recyclen, door het te composteren. Als je goede compost kunt maken, zal je tuin ervan opfleuren, hoe je hem ook inricht.

Refurbishen klinkt als iets nieuws, maar in feite is het principe erachter al eeuwenoud. Denk aan sokken stoppen of aan de applicaties die in de jaren zeventig op slijtageplekken in jeans werden genaaid. Telkens als je zelf iets repareert, zodat je er nog langer van kunt genieten, ben je aan het refurbishen. Tegenwoordig zijn er een aantal bedrijven die refurbished elektronica aanbieden. Deze apparaten werken volledig en zijn voor een fractie van de nieuwprijs te koop. Door hiervan gebruik te maken, voorkom je dat telkens nieuwe grondstoffen verwerkt worden, vaak in een energieverslindend en milieuonvriendelijk proces.

Wat zijn mijn mogelijkheden met upcycling?

Upcycling is perfect voor mensen die de tijd nemen en van nature graag creatief bezig zijn. 

  • Een oude kruiwagen is heel eenvoudig om te toveren tot mooie bloemen- of plantenbak.
  • Van de trommel van een defecte wasmachine maak je in een mum van tijd een opvallende hanglamp of een vuurkorf. Eerst verwijder je de kalkresten, daarna polijst je het metaal weer glanzend.
  • Een oude ladder is snel om te toveren tot stellage die je aan het plafond hangt. Een mooie stellage voor hangplanten en leuke verlichting.
  • Bloempotten en vazen een en uniek eigen karakter geven? Beplak ze eens met oude aardewerkschijfjes of schelpen. Met een goede lijm op basis van epoxyhars is dat zo geregeld.

Aan de slag met upcycling

Je wilt je huis zo persoonlijk en comfortabel mogelijk inrichten. Kijk eens verder dan alleen maar het aanschaffen van nieuwe dingen. Laat je creativiteit spreken en ga aan de slag met upcycling. Je zult verstelt staan van de mogelijkheden die je oude spullen nog in zich hebben.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 94