10 tips voor een groenblijvende tuin

Heb je een mooie tuin achter of voor je huis? Dan wil je daar het hele jaar van genieten. Het is mogelijk om het hele jaar door te genieten van een groenblijvende tuin met deze tips.

1 Kunstgras

Een heel makkelijke manier om altijd van een groene tuin te genieten, is door kunstgras aan te leggen in de tuin. Kunstgras is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden qua kleur en gevoel. Je hebt het zo gelegd en anders kun je het met gemak laten leggen. Nog een voordeel: je hoeft niet te maaien. Dat is dubbel genieten.

2 Groenblijvende planten

Plant naast zomerbloeiers groenblijvende planten in je tuin. Winterviool, kerstroos, maagdenpalm, goudaardbei en purperklokje bloeien zelfs in de winter. De rest van het jaar geven ze groene bladeren en vormen een mooi decor voor planten die in de andere seizoenen bloeien.

3 Wissel planten af

Door winterplanten en zomerplanten bij elkaar in de tuin te plaatsen, creëer je een prachtig groen uitzicht, het hele jaar door. Zo vallen de kalere planten niet op in de winter. Je kan zomerbloeiers ook kort snoeien in het najaar om zo minder de aandacht op de kale takken te vestigen.

tuin lenteklaar maken

4 Zorg voor water in de grond

Wist je dat voldoende water in de grond ervoor zorgt dat planten langer groen blijven? Leg daarom niet teveel tegels in de tuin en vang regenwater op in een regenton, zodat je de planten met natuurwater kan besproeien. Dat is tevens beter voor het milieu.

5 Zorg voor voldoende zonlicht

Naast water hebben planten en bloemen zonlicht nodig om te kunnen groeien en om hun groene kleur vast te houden. Zorg dus dat er voldoende zonlicht op de planten kan vallen door open ruimtes te creëren. Dan kun je zelfs op zonnige dagen in het najaar genieten van groene planten.

6 Kies een groene haag

Er zijn verschillende haagplanten die altijd groen blijven. De Ilex crenata (Japanse hulst) is een prachtige haagplant die het hele jaar door groen blijft. Een ander voordeel is dat deze zich gemakkelijk laat snoeien. Het is zelfs in miniformaat een welkome gast om borders af te zetten of plantsoentjes te definiëren.

7 Kruidentuin

Kruiden behouden ook hun groene kleur tijdens koude maanden. Hang daarom eens een grote plantenbak langs het raam of de schutting en kweek daar zelf kruiden in als basilicum, munt en koriander. Dat is nog lekker ook om je gerechten mee op smaak te maken.

8 Plaats groene klimplanten

Heb je een schutting of pergola in de tuin? De hedera (klimop) is dan een ideale plant om daartegenaan te laten groeien. De klimop is winterhard en geeft het hele jaar door groene bladeren. Of kies voor een winterharde klimplant die in de zomer bloemen geeft.

9 Plaats planten in potten

stoere plantenbak

Veel planten kunnen niet tegen vorst in de grond. Zet daarom voor een groen uitzicht planten en bloemen (zoals het winterviooltje) in bloempotten. Deze kun je zelfs op een hoger niveau zetten, zodat (nacht)vorst de aarde niet kan bereiken. Daar fleurt je tuin en je terras helemaal van op.

10 Geef aandacht aan je tuin

Om de tuin mooi, verzorgd en groen te houden, is het goed om voldoende aandacht te schenken aan je tuin. Let goed op dat planten geen ziektes krijgen en behandel ze goed. Natuurlijk hoeft je tuin geen showroom te zijn. Sterker nog, als je je tuin een beetje laat gaan trek je meer insecten, vlinders, vogels, egels en andere dieren naar je tuin. En dat is goed voor het ecosysteem.

Veel plezier van je groene tuin!

Lees de nieuwste blogs over tuinieren:

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 249