Bespaar energie; maak het knus in huis

Energie besparen; nog nooit was het zo een hot topic. Dat is natuurlijk niet zo gek, want door energie te besparen hou je rekening met het milieu en hou je geld over. Een van de snelste manieren om geld te besparen op de energierekening is door de verwarming of thermostaat een graadje lager te zetten. Heb je geen zin om in de kou te zitten? Trek dan een heerlijke plaid over je heen. Dat is wel zo knus voor de wintermaanden.

Warme dekens

Hoe heerlijk is het om ’s avonds op de bank weg te kunnen kruipen onder een zalige warme deken? Trek je winterse pyjama aan, lekkere dikke huissokken of sloffen erbij en geniet zo van je favoriete serie of televisieprogramma. Dekens isoleren heel goed en zijn zo gemaakt dat ze warmte vasthouden. Dit betekent dat je eigenlijk je eigen lichaamswarmte isoleert onder deken. Om extra te kunnen genieten van deze eigenschappen kies je voor een plaid van natuurlijk materiaal. Katoen bijvoorbeeld of wol van alpaca of schapen. Deze materialen isoleren van nature warmte, waardoor ze ideaal zijn voor een heerlijke plaid. En ze zijn superzacht.

Genieten van een plaid

Neem een grote plaid waar je helemaal in kan of met zijn tweetjes van kan genieten. Zo heb je het al snel lekker warm. Wist je dat je een dergelijke plaid in de slaapkamer kan gebruiken voor extra warmte in bed? Een plaid hoef je niet alleen in de winter te gebruiken. Voor de koudere lente- en zomeravonden kun je de plaid gebruiken om nog even langer buiten te kunnen zitten.

Voor ieder interieur

Plaids zijn verkrijgbaar in heel veel kleuren, patronen en uitvoeringen. Daarom is er altijd een plaid die perfect bij je interieur past. Of neem er eentje in je lievelingskleur, dan kun je deze gewoon als ‘van mij’ claimen. Daarnaast kun je een plaid gebruiken om je bank of fauteuil een snelle make-over te geven. Grote plaids tussen de 2 en 3 meter bijvoorbeeld bedekken met gemak het meubelstuk als je er niet in zit.

Wen jezelf aan de temperatuur

Wil je nog meer energie besparen door de verwarming dus lager te zetten, dan is het goed om dit in etappes te doen. Stel; je thermostaat staat altijd op 22 graden Celsius en je wil deze terugbrengen naar 18 graden Celsius. Dat zijn maar 4 graden toch? Echter als je in een keer die 4 graden naar beneden gaat, dan zal je (zelfs met deken) bibberend op de bank zitten. Dat heeft te maken met wat je lichaam gewend is. Je kan dan beter eerst een paar weken naar 21 graden gaan, en dan naar 20 en zo verder. Zo wen je veel gemakkelijker aan een lagere temperatuur en bespaar je uiteindelijk op de energierekening. Daarnaast zou je voor de knusse sfeer nog wat kaarsen kunnen neerzetten. Deze geven immers ook warmte af.

Nog meer tips:
Bespaar energie tijdens de koude dagen
Wat te doen tegen de stijgende energieprijzen

Nog meer besparen

Zit je lekker knus onder je grote deken met een heerlijke warme kop thee op de bank en ben je gewend aan de lagere temperaturen in de kamer, dan kun je nog andere bespaartips opvolgen. Denk hierbij aan het sluiten van gordijnen en het aanbrengen van radiatorfolie om zo de kou buiten en de warmte binnen te houden. Korter en iets kouder douchen bijvoorbeeld. En dan is die heerlijke, grote plaid ook heerlijk om helemaal in weg te kruipen. Zo wordt besparen wel heel gezellig en vooral gemakkelijk.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252