Heeft het zin om zonnepanelen te plaatsen?

Ja natuurlijk heeft het zin om zonnepanelen te plaatsen. Zonnepanelen op je dak leveren een aantal voordelen op: zoals duurzaamheid, energiebesparing en financieel voordeel.

Verduurzamen

Een van de belangrijkste voordelen van zonnepanelen is de bijdrage aan een duurzame wereld. Zonne-energie is een schone, hernieuwbare bron van elektriciteit die geen broeikasgassen of andere schadelijke stoffen produceert. Door zonnepanelen te gebruiken om elektriciteit op te wekken, kan je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en jouw ecologische voetafdruk verkleinen.

Niet volledig vervuilingsvrij
De productie van zonnepanelen kan wat vervuiling met zich meebrengen, maar wordt over het algemeen als minder vervuilend beschouwd dan de productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Zonnepanelen produceren geen uitstoot van broeikasgassen of andere vervuilende stoffen bij het opwekken van elektriciteit. En ze kunnen de totale vervuiling van de elektriciteitsproductie helpen verminderen. Maar… dit gezegd hebbende, de productie van zonnepanelen heeft wel iets gevolgen voor het milieu. Zoals het gebruik van chemicaliën tijdens het produceren. We zien wel dat hier steeds meer aandacht voor is om dit sterk te verminderen.
En wat gebeurt er met de zonnepanelen die verouderd zijn? In de meeste gemeentes kunnen oude zonnepanelen ingeleverd worden in de milieustraat. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle. PV Cycle is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers.

Zonnepanelen zijn dus niet helemaal vervuilingsvrij, maar veel minder vervuilend dan de productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen.

Bespaart energie

warmte in je huis

Een ander voordeel van zonnepanelen is de besparing op energie. Zonnepanelen wekken elektriciteit op, waardoor je minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet met als gevolg dat je energierekening omlaag gaat. In sommige gevallen kan de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit zelfs voldoende zijn om je energieverbruik volledig te compenseren.

Salderen
Je energieleverancier (bijvoorbeeld Essent, Eneco, Vattenfall of Vandebron) is wettelijk verplicht de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dit heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik (afgenomen energie min teruggeleverde energie) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Meer informatie over salderen lees op de pagina van De Rijksoverheid: Duurzame energie

Goede investering

Naast de voordelen voor het milieu en energiebesparing zijn zonnepanelen ook een goede investering. De kosten voor het installeren van zonnepanelen kunnen behoorlijk zijn. Maar na verloop van tijd kunnen de besparingen op je energierekening de kosten van de panelen compenseren.

De zonnepanelen verhogen ook nog eens de waarde van je huis. Steeds meer mensen willen groene energie, huizen met zonnepanelen zijn daarom aantrekkelijker voor kopers waardoor de waarde van de woning stijgt.

10 tip om te besparen op je energie

verduurzamen

Ondanks dat we sinds deze maand (januari 2022) gebruik mogen maken van het energie prijsplafond, blijft besparen op energie belangrijk. 10 Tips:

  • Gebruik energiezuinige apparaten en verlichting. Energiezuinige apparaten met een  groen energielabel zijn het meest zuinig. En voor verlichting gebruik je LED, deze verbruiken veel minder energie.
  • Haal de stekker uit het stopcontact als je deze niet gebruikt. Veel elektronica blijft stroom verbruiken, zelfs als deze is uitgeschakeld.
  • Gebruik een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kan je de temperatuur in je huis regelen en het energieverbruik verminderen als je er niet bent.
  • Isoleer je huis. Goede isolatie houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer, waardoor je minder energie gebruikt van de verwarming en airconditioning.
  • Gebruik waterbesparende douchekoppen en kranen.
  • Plant bomen of hang een zonweringen aan de zuid- en westkant van je huis. Dit kan helpen de warmte die je huis binnenkomt te verminderen, waardoor de energieverbruik voor de airconditioning afneemt.
  • Doe lichten uit wanneer je een kamer verlaat. Een heel eenvoudige maar effectieve manier om energie te besparen.
  • Gebruik natuurlijk licht in plaats van lampen. Open overdag de gordijnen en jaloezieën om natuurlijk licht binnen te laten.
  • Was de meeste kleding op 30 graden. Veel energie voor het wassen van kleding gaat naar het verwarmen van het water.
  • Gebruik een waslijn of droogrek in plaats van een droger. Kleren drogen in de zon of aan de lucht bespaart de energie van een droger.
Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 159