Smart home: het huis van de toekomst

Een garagedeur die al open gaat als jouw auto aan komt rijden. Of een rookmelder die de oven uit zet wanneer iets staat aan te branden. Welkom in het huis van de toekomst. Welkom in een smart home.

 

Wat is een smart home?

In een smart home komen duurzaamheid, veiligheid en comfort samen. Of je nu thuis bent of niet. Omdat de apparaten in huis kunnen communiceren via Bluetooth of wifi wordt het leven nog makkelijker. Alles is gekoppeld: van verlichting, verwarming en huishoudelijke apparaten tot computers, televisies, mobiele telefoons en beveiligingssystemen. Overal in huis en daarbuiten kun je de apparaten bedienen.

 

Voor- en nadelen smart home

Het doel van een smart home is simpel: jouw leven zo comfortabel mogelijk maken. Je komt binnen en de lampen gaan aan en je favoriete muziek begint direct te spelen. De slimme thermostaat heeft er dankzij een timer voor gezorgd dat het huis is verwarmd. In de zomer gaat de airconditioning pas aan wanneer je thuis komt. Dankzij een slim irrigatiesysteem krijgt de tuin alleen nog maar water wanneer dat nodig is. Door te besparen op energie en water, bespaar je ook in je portemonnee.

Veiligheid is ook een belangrijk aspect van een slim huis. Je kunt alles op afstand volgen. Ben je vergeten het gas uit te draaien of de deur op slot te doen, dan is dat in een smart home geen probleem. En dankzij geavanceerde beveiligingscamera’s kun je op afstand communiceren met iemand die bij jou voor de deur staat. Maar waar veiligheid een voordeel is, is het ook een nadeel. Omdat alles digitaal met elkaar is verbonden, hoeven hackers slechts op één apparaat in te breken om de rest uit te schakelen. Zo dringen ze het huis binnen zonder braaksporen achter te laten.

Een ander nadeel is de complexiteit. Domoticasystemen zijn vaak nog ingewikkeld en niet altijd goed op elkaar afgestemd wanneer ze niet worden geproduceerd door dezelfde fabrikant. Een ander element dat je als nadelig kunt ervaren is de inbreuk op je privacy. De fabrikanten van smart home producten hebben namelijk jouw gegevens nodig om de apparaten beter af te stemmen op jouw behoefte.

 

Hoe maak je je huis nu al slimmer?

De voorloper van een smart home is retrofitting. Bestaande technieken waarmee apparaten al slimmer werken. Een goed voorbeeld is een slimme koelkast: binnenin zit een camera waarmee jij van buitenaf ziet wat er in de koelkast ligt. Ook houdt de koelkast in de gaten of een product bijna op is of bijna bedorven. Daarnaast kun je met zo’n slimme koelkast zelfs boodschappen bestellen. Een ander voorbeeld is een slimme thermostaat. Die kun je met een app van afstand bedienen. En er zijn al diverse slimme wasmachines, die je bedient via de smartphone en waar je het wasprogramma kunt onderbreken wanneer je nog een kledingstuk wil toevoegen. Een ander bekend apparaat is de slimme deurbel met ingebouwde camera.

 

Internet vergelijken

Bij een (beginnende) smart home hoort snel internet. De apparaten moeten immers met elkaar communiceren via een goede wifiverbinding. Is je internetverbinding verouderd of wil je overstappen omdat je op zoek bent naar een goedkopere provider? Online internet vergelijken gaat heel makkelijk via een vergelijkingssite waarmee je op basis van je adres en persoonlijke behoefte direct ziet waar je het voordeligst uit bent. En per internetaanbieder zie je ook hoe snel het aangeboden internet is.

 

Meer over wonen

Een smarthome begint bij het vinden van de juiste woning. Op ons blog lees je alles over de huizenmarkt, woontrends en vind je jouw ultieme huur- of koopwoning.

Marlijn Pruim
Marlijn Pruim

Marlijn Pruim geeft lezers graag advies over verschillende soorten verzekeringen die betrekking hebben op het huis. Daarnaast schrijft ze veelal over het energiegebruik in huis en hoe dit makkelijker te verlagen is. Als werknemer in de assurantie- en energiewereld weet zij over welke onderwerpen voor velen opheldering nodig is. Ze studeerde Redactie- en Mediaproductie en werkt graag met teksten; of dit nou het schrijven, corrigeren of redigeren ervan is. In haar eigen tijd schrijft ze ook voor haar
eigen blog.

Artikelen: 10