Zonnepanelen:  duurzaam leven én geld besparen

Ja, zonnepanelen in de vorm van zonnecellen kennen we wel van de rekenmachines, maar tegenwoordig worden zonnepanelen en complete zonnepaneel systemen gebruikt om een breed scala aan toepassingen van stroom te voorzien.

Steeds meer huizen worden van zonne-energie te voorzien, maar meer dan dat. Ook hele bedrijfsgebouwen worden tegenwoordig steeds meer voorzien van zonnepanelen. Wist je bijvoorbeeld dat het hoofdkantoor van Google in Californië helemaal werkt op zonne-energie? De aanschaf van zonnepanelen is dus een goede investering. Het is allang geen vraag meer of zonnepanelen rendabel zijn. Je zal natuurlijk altijd wel te maken hebben met de kosten van aanschaf van zonnepanelen en systeem natuurlijk, maar dat verdient zich uiteindelijk goed terug. Het verschilt per woning of gebouw hoeveel energie je kunt opwekken met zonnepanelen op jouw dak. Veel mensen vragen zich af wat de zonnepanelen kosten zijn.

Zonnepanelen kosten

opbrengst van zonnepanelen

Er is geen eenduidend antwoord te geven op de vraag over de prijs van aanschaf van zonnepanelen. Dat verschilt namelijk per huishouden en hangt af van verschillende factoren. Wel kan er gezegd worden dat de prijs van zonnepanelen in de afgelopen jaren behoorlijk is verlaagd. De kosten van zonnepanelen kopen hangen onder meer af van de opbrengst die je wilt genereren en van wat de mogelijkheden zijn van jouw dak. Ook is het afhankelijk van welke zonnepanelen je kiest en de bijkomende installatiekosten. Kies je panelen die bijvoorbeeld meer stroom en een hoger rendement opleveren, dan betaal je daar iets meer voor. Het is dus een combinatie van verscheidene componenten. De specifieke zonnepanelen kosten worden hier beter uitgelegd. Daarnaast zijn er nog verschillende kosten voor de diverse soorten omvormers.

Duurzaam en voordelig bezig zijn

Voor eigenaars van zonnepanelen beginnen de voordelen al vanaf het moment dat het systeem online komt, waardoor hoge maandelijkse elektriciteitsrekeningen worden vermeden. Naast het feit dat zonnepanelen je energierekening kunnen verlagen, is een ander groot voordeel dat het gebruik van zonne-energie een hernieuwbare energiebron is. Met de komst van de wereldwijde klimaatverandering is het belangrijker dan ooit geworden dat we er natuurlijk alles aan doen om de druk op onze atmosfeer door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zonnepanelen hebben geen bewegende delen en vergen weinig onderhoud. Ze zijn robuust gebouwd en gaan bij goed onderhoud tientallen jaren mee.

Duurzaam en geld besparen

Met de aanschaf van zonnepanelen ben je al goed duurzaam bezig en ben je geen dief van je eigen portemonnee. Behalve zonne-energie zijn er natuurlijk nog meer manieren om op dezelfde voet te leven. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands kleding kopen en verkopen en het minder gebruiken van je auto. Ook in huis kun je besparen op water. Ook dat kan je veel voordeel opleveren. Een zuinige douchekop, een automatische bewateringssysteem of een regenwaterfilter systeem kunnen hier allemaal al voor zorgen. Hier meer tips over goede manier water te besparen. Zo ben je én goed bezig met de impact op de aarde te verkleinen én direct bezig met jezelf te helpen om geld te besparen. Een win-win situatie.

Claudia Gharbi
Claudia Gharbi

Claudia Gharbi is afgestudeerd journalist en heeft een passie voor alles wat met huizen te maken heeft en real estate. Dat is ook de reden dat zij naast haar schrijfwerk de studie makelaar is gaan volgen, zodat ze zich nog beter heeft weten te verdiepen in de vastgoedsector.

Artikelen: 6