Wat is een BKR registratie en hoe kun je deze voorkomen

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het BKR houdt van elke persoon bij of en welke leningen je hebt afgesloten. Daarnaast wordt er ook gekeken of je deze leningen op tijd aflost en de rente betaald wordt. Via een elektronisch dossier kan het BRK al deze informatie bijhouden. Vrijwel elke Nederlander komt in zijn leven in aanraking met het BKR. Onbewust of bewust kan het voorkomen dat je geregistreerd staat bij het BKR. Wist je namelijk dat zelfs het afsluiten van een telefoon abonnement al gezien wordt als lening? Hierdoor heb je dus al snel een BKR registratie te pakken. Het hebben van een BKR registratie wordt vaak als iets negatiefs gezien. Dit komt omdat het je kan belemmeren bij het aanvragen van een hypotheek of andere grote leningen. Een BKR registratie hoeft echter niet altijd negatief te zijn.

Het verschil tussen een ‘negatieve’ en een ‘positieve’ BKR registratie

Wanneer je een lening afsluit van een bedrag hoger dan €250,- met een looptijd van langer dan een maand wordt dit geregistreerd bij het BKR. Wanneer je een lening afsluit dan wordt dit automatisch een positieve registratie bij het BKR. Een positieve registratie zorgt niet persé voor problemen. Het wordt echter wel een probleem wanneer de registratie negatief wordt. Een positieve registratie kan worden omgezet naar een negatieve registratie wanneer je een betalingsachterstand hebt. Maar ook wanneer je een betalingsregeling getroffen hebt na een betalingsachterstand. Met een negatieve BKR registratie zullen kredietverstrekkers minder snel een krediet aan jou verschaffen.

thuiskantoor aan de keukentafel

Wanneer checkt een kredietverstrekker mijn gegevens bij het BKR

Wanneer je een nieuwe lening wil afsluiten of een hypotheek aanvraagt dan checkt een kredietverstrekker of je al uitstaande leningen hebt. Via het BKR kunnen zij zien hoeveel jij al geleend hebt, maar ook of je deze leningen netjes aflost.

Lees ook: Krediet nemen voor een woning, kan dat eigenlijk?

Hoe kun je een BKR registratie voorkomen

Wil jij zorgen dat je geen BKR registratie op jouw naam hebt staan? Dan moet je heel simpel gezegd geen leningen afsluiten. Dat wil zeggen dat je geen geld kan lenen, dat je een telefoon meteen volledig moet betalen en geen abonnement kan afsluiten. Ook zakelijke leningen waarvoor je persoonlijk aansprakelijk bent worden bij het BKR geregistreerd.  Een uitzondering op de regel is een studieschuld. Deze staat niet geregistreerd bij het BKR, maar je bent wel wettelijk verplicht deze te vermelden bij het aanvragen van een hypotheek / lening.  

Kun je een BKR registratie verwijderen

Wat nu als je wél een BKR registratie hebt en je hier graag vanaf wil? Dan zijn er verschillende bureaus die je kunnen helpen met een BKR registratie verwijderen. Elk dossier moet apart bekeken worden. Niet elke BKR registratie kan namelijk verwijderd worden. Gelukkig zijn er wel voldoende mogelijkheden zowel voor een ‘positieve’ als voor een ‘negatieve’ BKR registratie. Hoewel het bij een positieve BKR registratie niet persé nodig is om deze te laten verwijderen. Hoelang het duurt om een BKR registratie te verwijderen is per dossier verschillend. Dit kan enkele weken tot enkele maanden in beslag nemen.

Interessant om te lezen:
Ontwikkelingen op de huizenmarkt die interessant zijn om te volgen

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 249