Thuis klussen doe je veilig met deze 3 tips

Voor sommige mensen is klussen een hobby en is het pure ontspanning. Voor anderen is het een manier om op de kosten van een aannemer te besparen. Welke reden er ook voor jou van toepassing is, veilig thuis klussen staat voorop! Het gevaar van een fanatieke thuis klussers is dat er geen tijd genomen wordt voor een goede voorbereiding. In dit blog vind je vijf tips om de klus te klaren en je gezondheid te sparen.

Tip 1: Het belang van een stofmasker

Een van de eerste dingen die je aan zou moeten schaffen als je aan de gang gaat met een zaagmachine of een schuurapparaat, is een goed werkend stofmasker van 3m Tijdens het werken komt er heel wat fijnstof in de lucht terecht en een gedeelte daarvan verdwijnt tijdens het ademen ongemerkt in de longen. Stofmaskers laten je op een normale manier ademen zodat je niet bang hoeft te zijn voor beschadiging aan je luchtwegen. Er zijn verschillende modellen, dus er is er altijd een die voor jou het lekkerst zit. Vergeet ook niet om met regelmaat de filters te vervangen!

Tip 2: Gebruik gehoorbescherming

Even een kort plankje door tweeën zagen kan al voor gehoorbeschadiging zorgen. Het hoge geluid van een zaagmachine overschrijdt met gemak het aantal decibel dat je oren aankan. Helaas kom je er altijd pas achteraf achter dat je een piep in je oor hebt gekregen door de werkzaamheden. Als er sprake is van een blijvende toon, Tinnitus genaamd, is dat echt geen pretje. Het is dus slim om even de tijd te nemen om een oorkap te pakken en dan pas aan de werkzaamheden te beginnen.

Tip 3: Een veiligheidsbril

Een wegspringende splinter die in je ogen belandt tijdens het snijden van metaal. Een spetter in je wenkbrauw tijdens het lassen. Het zijn allemaal kleine ongelukjes die kunnen gebeuren tijdens het klussen. Laat je vooral niet tegenhouden door allerlei horrorverhalen, maar zorg er wel voor dat je een veiligheidsbril in huis hebt. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Zelfs als je al een bril draagt, is een overzetbril aan te bevelen zodat je gewone bril niet beschadigd.

veilig klussen met de juiste werkkleding

Tip 4: Kies voor handschoenen die passen

Handschoenen… voor de een onmisbaar tijdens het klussen. Voor de ander een grote irritatiefactor. Hoe je het ook wendt of keert, splinters komen minder makkelijk door een handschoen heen. Bovendien zorgt het voor de nodige grip. Kijk of je een paar kunt vinden waar je wel blij van wordt of zet het op je verlanglijstje voor je verjaardag, Sinterklaas, Kerst of een andere feestdag.

Thuis klussen: de conclusie

Laat je zeker niet weerhouden van klussen in je huis door alles wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Het geeft je voldoening om iets met je eigen handen te bouwen. Zorg er wel voor dat alle vingers nog aan die handen zitten als je klaar bent 😉 En neem dus de tijd voor het klaarleggen van de benodigde beschermmiddelen zoals het 3m stofmasker, de gehoorbescherming, een veiligheidsbril en de werkhandschoenen. En dan kun je aan de slag!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207