Welke methodes van vochtbestrijding zijn er?

Vocht in huis is vervelend. Niet alleen zorgt het voor lelijke plekken, maar is het ook nadelig voor de constructie van je huis en gezondheid. Het is dus belangrijk om snel actie te ondernemen. Maar welke actie is het best? In het onderstaande artikel lees je alles over de methodes per type vochtprobleem.

Welk vochtprobleem heb je?

De methode voor vochtbestrijding verschilt per probleem. Er zijn verschillende soorten vochtproblemen die elk een eigen methode hebben om het op te lossen. Dit zijn de meest voorkomende vochtproblemen volgens Bouwadviseur.be:

  • Opstijgend vocht
  • Doorslaand vocht
  • Condensatievocht

Hieronder gaan we per probleem dieper in op de juiste oplossing.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht ontstaat door het ontbreken van een waterkering, die gebeurt eigenlijk alleen bij oudere woningen. Gebeurt het toch bij een moderne woning? Dan is de waterkering wellicht verkeerd geplaatst. Opstijgend vocht tast de muren aan. Stucwerk of verf kan loskomen van de muur, ook het hout binnen je muren kan worden aangetast.

Er zijn twee manieren om opstijgend vocht te behandelen: muren injecteren en muren onderkappen.

1) Muren injecteren

Bij het injecteren van muren wordt er een speciaal product in de muren gespoten. Dit chemische goedje zorgt ervoor dat er een vochtwerende laag in de muur zit die het opstijgende vocht kan tegenhouden. Dit is de snelste vorm van vochtbestrijding bij opstijgend vocht.

2) Muren onderkappen

Bij het onderkappen van de muur wordt er een nieuwe waterkering geplaatst. Dit is een flinke ingreep die goed moet gebeuren, maar wel voor de beste oplossing zorgt. Na de ingreep duurt het ook nog enkele maanden tot het vocht volledig is opgedroogd, maar daarna zul je nooit meer last hebben van opstijgend vocht.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat door verouderde of kapotte muren. Via de gebrekkige buitenmuren kan er sneller water in het huis trekken. Is er geen goede verluchting of ventilatie in huis? Dan kan je enkele problemen ervaren.

De bakstenen in de gevel kunnen barsten, ook kan het water het huis binnentrekken waardoor het huis een stuk koeler wordt. Schimmels en vlekken kunnen ook ontstaan als gevolg van doorslaand vocht.

Om dit vochtprobleem te behandelen kan je de gevel impregneren of de gevel laten schilderen met een vochtwerende verf.

Doorslaand vocht

Gevel impregneren

Bij het impregneren van de gevel wordt er een speciale coating aangebracht op de buitenmuren. Deze coating dringt de gevel in en zorgt voor een waterwerende laag. Water dat al in de spouw zat kan nog wel verdampen na het impregneren. Een bijkomend voordeel van de gevel impregneren is dat de buitenmuren goed beschermd zijn en er mooi uit zullen blijven zien.

Vochtwerende verf

Is impregneren geen optie? Dan kan je de gevel ook laten schilderen met een vochtwerende verf als vorm van vochtbestrijding. Dit heeft dezelfde werking als het impregneren, maar heeft het nadeel dat het niet dampopen is. Het vocht wat nu in de spouw zit moet dan een andere weg vinden om te ontsnappen.

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat door een gebrek aan ventilatie in combinatie met een te grote waterdamp. Hierdoor worden de oppervlaktes, je muren en plafond, vochtig. Het is te herkennen aan druppels water op deze oppervlaktes.

Condensatievocht ontstaat voornamelijk in nieuwere woningen die goed geïsoleerd zijn. Een gebrek aan ventilatie, wat door de goede isolatie snel kan gebeuren, zorgt dus voor de problemen. Dit is dan ook de oplossing: het ventileren van je woning.

Ventileren van de woning

De oplossing voor het bestrijden van condensatievocht is dus ventilatie. Dit betekent dat je de ramen openzet in situaties waar je veel warm water gebruikt: denk aan tijdens het koken of douchen. In de winter is dit uiteraard niet heel fijn, maar wel noodzakelijk. Je kan er ook voor kiezen om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren: dan hoeven de ramen niet meer zoveel open en kan je blijven genieten van de warmte in je huis.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252