Een onderhoudsarme gevel met een natuurlijke uitstraling, maar niet van hout

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: onderhoudsvrij is een term die niet klopt.

Het wordt gebruikt om aan te geven dat er nauwelijks onderhoud nodig is, maar ‘bijna geen’ is iets anders dan ‘geen’. De term ‘onderhoudsarm’ zoals ook in de titel van dit artikel is gebruikt, past daarom beter. Dat geldt zowel voor kunststof kozijnen, tuinen die onderhoudsarm zijn aangelegd en gevelbekleding van onderhoudsarm materiaal. En over de laatste toepassing gaat het in dit blog.

Onderhoudsarme gevel

Het is het schrikbeeld van menig huiseigenaar: om de ongeveer vijf jaar moet de ladder worden gepakt en wordt het blik met verf opengetrokken. Stukje voor stukje moet alles worden geschuurd, ontvet en weer opnieuw in de lak worden gezet. Al met al is het een klus die ofwel veel vrije uurtjes in beslag neemt, ofwel behoorlijk wat geld kost om uit te besteden aan een schilder. De oplossing hiervoor is eigenlijk best simpel: je kiest voor hout dat geschikt is voor buiten, zoals Red Cedar. Of je neemt materiaal dat nog beter bestand is tegen alle weersinvloeden, zoals rabatdelen van Keralit.

Gevelbekleding woning

Voordelen Keralit ten opzichte van hout

Keralit is een mix van diverse duurzame kunststoffen, waarop een toplaag is aangebracht die UV bestendig is.

  • Het bestaat uit materiaal dat wordt gerecycled. Dat is dus beter voor het milieu. Ook hoeft het niet keer op keer te worden behandeld met chemisch materiaal zoals verf of beits. Ook dat is beter voor het milieu.
  • Keralit is niet onderhevig aan weersinvloeden en zal bijvoorbeeld niet uitzetten of kromtrekken door de warmte van de zon.
  • Schimmels en bacteriën en dergelijke hebben geen invloed op dit materiaal. Het is dus niet gevoelig voor rotten zoals bijvoorbeeld hout dat wel kan doen.
  • Verkleuring zoals vergrijzing die je bij Red Cedar ziet, zal bij Keralit niet plaatsvinden.
  • Het lijkt verdacht veel op hout, maar heeft dus niet de nadelen die gewoon hout wel heeft.
  • Het grote onderhoud zoals schilderen kan achterwege blijven. Toch is het aan te raden om af en toe je huis aan een controle te onderwerpen: controleer met regelmaat of de dakpannen nog goed op hun plaats liggen, check of het nodig is om het deur- en raambeslag opnieuw te stellen.
gevelbekleding

Eenheidsworst of unieke uitstraling?

Er is een diversiteit aan keuzes tegenwoordig. Een onderhoudsarme gevel is in deze tijd zeker geen eenheidsworst meer. Er zijn ontzettend veel kleuren om uit te kiezen, ook in een houttint en met verschillende breedtes. Mogelijkheden genoeg dus om van jouw huis nog meer een thuis te maken. Een thuis waar je kunt genieten van de tijd die je over hebt omdat je niet meer hoeft te klussen aan je gevel. Wat een heerlijk vooruitzicht is dat!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207