Woning van hout? Check hier de 5 voordelen

Steeds vaker snakken we naar meer natuur om ons heen. Een groot deel van de Nederlanders is er aan het begin van de coronacrisis bijvoorbeeld achter gekomen dat ze meer groen om zich heen willen hebben. Dat is niet zo gek, want uit diverse onderzoeken blijkt dat de natuur een positief effect heeft op onze gezondheid.

Voel je ook de behoefte om je te omringen met groen? En wil je het liefst in een natuurlijke én natuurrijke omgeving wonen? Wat dacht je van wonen in een houten woning omringd met groen? In dit artikel vertellen we je meer over woningen gemaakt van hout en wat de voordelen daarvan zijn.

Wat is een houten woning precies?

Er zijn genoeg landen in Europa waar je regelmatig een houten huis voorbij ziet komen. Denk alleen al aan die karakteristieke houten woningen in Oostenrijk of aan de typische rode houten huisjes in Zweden. Ook in Nederland zie je her en der wel wat houten woningen staan, zoals huizen die over een houten skelet zijn opgebouwd en zijn afgewerkt met hout en/of metselwerk. Maar: hier zijn we toch nog steeds vooral fan van stenen huizen. Toch is er de laatste paar jaren een verschuiving te zien.

We hebben steeds meer behoefte aan groen om ons heen én zijn vaker bezig met duurzaamheid. Dat uit zich op diverse manieren. Zo zien we bijvoorbeeld dat de interesse in (duurzame) houten woningen in Nederland stijgt. Er is tegenwoordig van alles mogelijk op het gebied van huizen van hout waarbij duurzaamheid en design altijd hand in hand gaan. Kijk maar eens naar de vrijstaande houten woningen van Geldersche Woningbouw en je snapt direct waar we het over hebben. Misschien is zo’n huis van hout ook wel iets voor jou!

woning van hout

1. Wonen in hout is goed voor je gezondheid

Er kleven namelijk allerlei voordelen aan een houten woning. Wist je bijvoorbeeld dat hout goed is voor je gezondheid? Hout behoort immers tot de natuur; het komt er direct vandaan. Het materiaal kan ervoor zorgen dat je beter slaapt, je je energieker voelt en je minder stress ervaart. Dat is een van de grootste redenen om te gaan voor een houten woning. Daarbij is het prettig om te weten dat hout zorgt voor een natuurlijke regulatie van de luchtvochtigheid in huis. Daar hoef je je dus niet meer druk om te maken.

2. Duurzaam wonen in een houten huis

Wat daarnaast mooi meegenomen is, is dat wonen in een houten huis goed aansluit bij de wensen omtrent duurzaamheid van veel Nederlanders. We zijn alsmaar vaker bezig met verduurzamen en vinden het een fijn idee dat we een steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld. Kies je voor een houten huis, dan kies je voor een duurzaam opgebouwde woning die gemaakt is van hout uit duurzaam beheerde bossen. De aarde wordt niet uitgeput, omdat er selectief gekapt wordt én aangeplant wordt waar nodig. De ideale keuze dus!

3. Er is van alles mogelijk op het gebied van houten woningen

Daarnaast moet je weten dat je ontzettend veel keuze hebt wanneer je voor een houten huis wil gaan. Ben je op zoek naar een woning met een luxe uitstraling of ga je juist liever voor een houten landelijk huis? Er is van alles mogelijk. Anno 2023 kiezen veel mensen voor een houten woning met een luxe uitstraling; zie wederom de voorbeelden van de houten huizen van Geldersche Woningbouw. Deze stijl kun je goed combineren met andere moderne materialen, zoals steen, metaal en aluminium en met een moderne en stijlvolle tuin.

4. Hout gaat met het juiste onderhoud ontzettend lang mee

Een van de redenen waarom we in Nederland massaal voor stenen woningen zijn gegaan in de loop der jaren is omdat veel mensen denken dat een houten huis niet stevig genoeg is of niet goed genoeg tegen diverse weersomstandigheden kan. Dat is, gelukkig, niet helemaal waar. Kijk maar eens naar al die oude houten huisjes in Zweden; die gaan ook al jaren mee! Maar: hier is natuurlijk wel wat onderhoud voor nodig. Met het juiste onderhoud kun je je hele leven (en zelfs langer) genieten van een houten woning. Hout is vaak eenvoudiger te repareren en te ‘vernieuwen’ dan andere soorten materialen.

5. Vaak beter te betalen dan woningen van steen

Tot slot moet je weten dat houten woningen vaak beter te betalen zijn dan stenen huizen. Neem bijvoorbeeld alleen al houtskeletbouw. Deze basis voor een woning is relatief goedkoop en is binnen no time geplaatst. Dat is mogelijk, omdat het hierbij vaak gaat om zogeheten prefab woningen of prefab delen. Omdat een houten huis ook nog eens veel minder zwaar is dan een woning van steen, zijn de eisen aan de fundering ook een stuk lichter. Ook dat scheelt je veel geld. Kortom: misschien is een houten huis wel iets voor jou!

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 220