Een huis kopen: welke verzekeringen kun je beter afsluiten?

Een eigen huis kopen is erg spannend. Er zijn een hoop dingen die je moet regelen: je hypotheek, de notaris en verzekeringen. Er zijn veel verschillende verzekeringen en sommige daarvan zijn verplicht als je een huis koopt. Andere verzekeringen zijn vooral handig. In dit artikel lees je alles over verplichte verzekeringen en andere verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten als je een eigen huis koopt.

Opstalverzekering

Een van de verplichte verzekeringen is de opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je je huis en alle zaken die erbij horen tegen schade door een onverwachte gebeurtenis. Voorbeelden van onverwachte gebeurtenissen zijn storm, brand of inbraak. De verzekering keert geld uit op het moment van schade om deze te laten repareren. Zo kom je niet onverwachts voor hoge kosten te staan en de bank is verzekerd van haar onderpand op het moment dat je huis in brand vliegt.

Veel gelezen:
Verhuizen als je ouder bent

Overlijdensrisicoverzekering

Als je onverwachts komt te overlijden valt er inkomen weg. Met een overlijdensrisicoverzekering ontvangen je nabestaanden eenmalig een bedrag wanneer je overlijdt. Met dit bedrag kan het wegvallen van je inkomen worden opgevangen. Hiermee kan de hypotheek worden afgelost of de studie van de kinderen worden betaald. Een overlijdensrisicoverzekering is niet meer verplicht sinds 1 januari 2018, maar een hypotheekverstrekker kan deze verzekering nog wel verplicht stellen als onderpand. 

Uitvaartverzekering

Een uitvaart verzekering vergoedt de kosten die te maken hebben met een crematie of een begrafenis. Hierbij kun je denken aan het werk van de uitvaartverzorger, de rouwkaarten, de kosten van de kist en de begrafenisauto die de begrafenisstoet begeleidt. Heb je een uitvaartverzekering dan worden je nabestaanden niet opgezadeld met de kosten voor je begrafenis. Wil je alles in keer goed geregeld hebben dan is deze verzekering handig om af te sluiten als je een huis koopt.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering biedt je hulp en advies in het geval van juridische problemen. Bijvoorbeeld in het geval van een burenruzie of als je er niet uitkomt met de tegenpartij bij een ongeluk in het verkeer. In dat geval is het fijn als iemand je advies kan geven over je rechten en plichten. Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt de kosten die hierbij komen kijken. 

Inboedelverzekering

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten

In het geval van schade dekt een inboedelverzekering schade aan spullen in je huis door diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel worden alleen zaken bedoeld die niet aan het huis vastzitten. Zo valt een keuken bijvoorbeeld niet onder de inboedelverzekering, omdat deze aan het huis vast zit, maar je tv wel. Deze kun je namelijk verplaatsen. Ook deze verzekering is handig om af te sluiten op het moment dat je een huis koopt.

Woonlastenverzekering

Met deze verzekering worden je woonlasten of een deel hiervan betaald op het moment dat je arbeidsongeschikt of werkloos wordt. Op deze manier kun je voorkomen dat je noodgedwongen je huis moet verkopen in het geval van een terugval in inkomen. Deze verzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met het afsluiten van een hypotheek. Ook een verzekering om over na te denken als je een huis koopt.

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255