Huis kopen? Denk aan de overlijdensrisicoverzekering!

Gaan jullie binnenkort samen een woning kopen? Misschien wel voor de eerste keer? Besef dan dat je nog vele jaren lang de hypotheek moet betalen. Daarom is het verstandig om stil te staan bij dingen die in de toekomst kunnen gebeuren.

 

Overlijden

Natuurlijk, je denkt hier liever niet aan, maar het kan gebeuren dat je er ineens niet meer bent, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval of een nare ziekte. Dat betekent niet alleen een enorme emotionele klap voor je nabestaanden, maar ook een financiële, want jouw inkomen valt weg.

De vraag is dan: kunnen je partner en kinderen de hypotheek nog wel blijven betalen en leven zoals ze nu leven?

Het antwoord op deze vraag is in de meeste gevallen ‘nee’.

 

Verzekeren?

Een overlijdensrisicoverzekering (kortweg: ORV) is een levensverzekering die het risico op overlijden afdekt. Als jij of je partner komt te overlijden, wordt er door de verzekeraar een geldbedrag vrijgemaakt voor je nabestaanden om het verlies in inkomen op te vangen.

De uitkering kan worden benut voor verschillende dingen, zoals:

  • Het (deels) afbetalen van de hypotheek
  • Blijven betalen van de vaste lasten
  • Bekostigen van studie kinderen
  • Aflossen van andere schulden

Belangrijk: een ORV keert alleen uit als je binnen een bepaalde periode overlijdt, bijvoorbeeld binnen de looptijd van je hypotheek. Er is dus een wezenlijk verschil met een uitvaartverzekering, die na overlijden altijd uitkeert.

 

Soms verplicht

Omdat de hypotheek een forse lening betreft, is een overlijdensrisicoverzekering soms verplicht bij het kopen van een huis. Dit geeft de hypotheekverstrekker extra zekerheid dat de hypotheek wordt afgelost na een overlijden.

Bij het kiezen van een hypotheekverstrekker staat in de voorwaarden of het nodig is om een ORV af te sluiten. Het bedrag waar je je voor dient te verzekeren, wordt berekend aan de hand van een aantal criteria. Op deze pagina lees je daar meer over.

Het is overigens niet verplicht om te kiezen voor een overlijdensverzekering die wordt aangeboden door je hypotheekverstrekker. Vergelijk altijd meerdere aanbieders, want er zijn forse verschillen in premie.

 

40 procent heeft geen ORV

Uit onderzoek van verzekeraar Scildon blijkt dat nog altijd 40 procent van de woningeigenaren geen overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten. Voor deze groep hebben de nabestaanden bij overlijden van de kostwinner meestal een aanzienlijk financieel probleem. Denk aan gedwongen verkoop van het huis en het niet meer kunnen betalen van de vaste lasten. Dat wil je toch voorkomen?

Voor meer informatie over geldzaken en verzekeringen die uitkeren bij overlijden kun je terecht op Wijzeringeldzaken.nl

Bronnen: Amweb, Rijksoverheid, Overlijdensrisicoverzekering.nl

Koen Kuijper
Koen Kuijper
Artikelen: 1