Mooie werkschoenen kunnen ook goed zijn

Kijk, het zal duidelijk zijn. Bij de naam ‘werkschoenen’ denk je niet meteen aan ultra hip schoeisel. Toch valt dat alleszins mee. Er zijn schoenen met een hak voor de dames en sportieve sneakers voor de heren. Stoere schoenen met een stalen neus en instappers met een vuilafstotende laag. Hippe werkschoenen bestaan dus gewoon. Bij Bowork kun je schoenen vinden die zowel op de werkvloer als in het normale leven meer dan prima te dragen zijn. Geniaal toch?

Hoe zit dat met de normering van werkschoenen?

Er zijn diverse categorieën met stuk voor stuk eigen kenmerken. Hieronder geef ik een korte weergave van de afkortingen die er aan de verschillende type schoenen gegeven is:

kenmerken SB:

  • Synthetisch materiaal aan de bovenzijde.
  • Schokdemping in de hak
  • Veiligheidsneus

kenmerken S1:

alle eigenschappen van SB, plus:

  • De hiel is een gesloten zone
  • Koolwaterstoffen dringen niet door in de zool
  • Niet statisch

kenmerken S1P:

alle eigenschappen van S1, plus:

  • Scherpe voorwerpen maken geen kans om de zool binnen te dringen. De P van S1P staat voor perforatie.

kenmerken S2:

alle eigenschappen van S1, plus:

  • Vuil- en waterafstotende eigenschappen.

kenmerken S3:

alle kenmerken van de S2, plus:

  • Anti perforatie zodat er geen scherpe voorwerpen door de zool kunnen komen.

Wanneer gebruik je werkschoenen

Wat mij betreft kunnen werkschoenen veel vaker gedragen worden. Het spreekt me wel aan dat een mooie uitstraling gecombineerd kan worden met praktische kenmerken zoals een waterafstotende laag en een stevige zool. In de praktijk blijkt echter dat werkschoenen met name gebruikt worden tijdens de uitvoering van het beroep. In allerlei sectoren, dat dan weer wel. Of je nu werkt op de boerderij, in een restaurant, bij een vervoersbedrijf tussen de vrachtwagens, in het ziekenhuis, rondloopt op een bouwplaats of je bezighoudt met het eten wat elke dag op onze bord ligt. In elke sector zijn werkschoenen een goede hoognodige en veilige aanvulling op de uitrusting. Ook als je gaat verhuizen of in je garage aan het klussen bent en in de weer bent met spijkers en ander gereedschap.

klussen in je huis

ISO norm goede werkschoenen

Is er dan verder nog relevante informatie over veiligheidsschoenen en werkschoenen te vermelden? Zeker wel, maar alle informatie over de ISO normering gaat wat ver om hier te bespreken. De ISO is een internationale organisatie die zich bezighoudt met het standaardiseren van diverse afspraken. Zodat alles voor iedereen internationaal gezien duidelijk en hetzelfde is. Het stelt normen en specificaties op en geeft richtlijnen af. Je weet dus in alle landen precies welke kwaliteit een bepaalde norm heeft. In het geval van de werkschoenen gaat het bijvoorbeeld om wat het formaat van de pin is die tegengehouden moet worden bij de perforatietest. Een ander voorbeeld is wat de benodigde grip op een ladder moet zijn. Al dat soort regels zijn samengevoegd in een ISO norm.

Als je een schoen koopt met die norm, weet je dus dat het goed zit met de regelgeving, het goed zit aan je voeten en je er ook nog eens hip uit ziet! Best een prima combinatie lijkt me zo 😉

Veel gelezen:
Alles over dakreparatie

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207