De juiste werkbroek voor elke klus en voor iedereen

Verbouwingen: vroeg of laat hebben de meesten van ons er wel mee te maken. Ik heb in ieder geval de laatste tijd een aantal verbouwingen meegemaakt en hoe handig ik zelf ook ben, voor sommige werkzaamheden heb ik professionals ingeschakeld. Zo heb ik een dakkapel laten plaatsen en omdat ik graag een houtkachel wilde, moest er door de dikke betonnen verdiepingsvloeren van mijn huis een rookkanaal aangelegd worden. Wat mij meteen opviel bij alle werklui die over de vloer kwamen: een professional draagt een werkbroek!

Ook voor doe-het-zelvers

Ik begrijp dat in de bouw een werkbroek gedragen wordt: voor elk type werkzaamheid bestaat er de juiste werkbroek. Dat geldt ook voor de amateur klusser. De tijd dat een werkbroek een vormeloos, typisch functioneel kledingstuk was, is wel voorbij. Moderne werkbroeken zijn zo ontworpen dat ze er, mede dankzij de goede pasvorm en moderne materialen, stijlvol en professioneel uitzien. Ook als enthousiaste doe-het-zelver zou je een werkbroek moeten dragen. Behalve dat die zorgt voor veiligheid en comfort is die professionele uitstraling natuurlijk mooi meegenomen.

De juiste werkbroek voor heren

Werkbroeken voor heren

Het materiaal van de werkbroek bepaalt voor een groot gedeelte het draagcomfort. Voor een werkbroek heren is er een enorme keuze aan materialen. Omdat de ideale werkbroek een lange levensduur moet hebben, zijn slijtvaste en stevige stoffen zoals canvas en denim populair, vaak in combinatie met polyester (bijvoorbeeld 65% polyester/35% katoen). Die combinatie is goed wasbaar, kleurecht en heeft slechts een beperkte krimp. Hoe steviger het materiaal, hoe beter de broek bestand is tegen allerlei vormen van slijtage, vooral bij intensieve verbouwingen. Voor situaties waar het belangrijk is ongehinderd te kunnen bewegen, zijn broeken van stretchstof een goede keuze.

Pasvorm is belangrijk

Een juiste werkbroek moet niet te strak zitten maar zeker niet om je heen slobberen. Een goede pasvorm is belangrijk. Sommige broeken hebben elastiek in de taille waardoor deze altijd goed aansluit of hebben een zogenaamde U-vorm. Dat betekent dat de achterkant hoger is dan de voorkant wat bij veel bukken een voordeel is omdat de broek dan van achteren mooi aangesloten blijft zitten.

Opbergmogelijkheden

Om lekker georganiseerd te kunnen werken en je gereedschap bij de hand te hebben kies je natuurlijk een werkbroek met veel zakken zoals handige dijbeenzakken, achterzakken en een hamerlus.

Veiligheid en bescherming

Een goede werkbroek kan ook bijdragen aan je veiligheid en bescherming. Zit je bij bepaalde klussen bijvoorbeeld veel op je knieën dan is het aan te raden een werkbroek te kopen met ingebouwde kniebeschermers of met zakken om kniebeschermers in te kunnen stoppen wanneer nodig.

Verder kun je, als bescherming bij heel specifieke werkzaamheden, kiezen uit reflecterende broeken, vlamvertragende broeken of (ketting)zaagbroeken. Als amateur klusser heb je hier waarschijnlijk niet vaak mee te maken maar het is goed om te weten dat dit bestaat.

Lees ook: Thuis klussen doe je veilig met deze 3 tips

veilig thuis klussen

Ook voor vrouwen

Voor vrouwen zijn er werkbroeken die speciaal zijn afgestemd op hun lichaam dat tenslotte minder rechttoe rechtaan is als dat van een man. Ook als klussende vrouw wil je tenslotte een prettig zittende, goed passende werkbroek aanhebben. Nu ik alle voordelen de revue heb laten passeren, denk ik er sterk over om zelf ook een werkbroek aan te schaffen. Voor het geld hoef ik het niet te laten want er zijn genoeg goede, betaalbare werkbroeken. Het lijkt mij enorm handig om een broek met zoveel zakken te hebben en eerlijk gezegd vind ik de eerdergenoemde professionele uitstraling een leuke extra bonus.

Anita van Delft
Anita van Delft

Ik heb lange tijd gewerkt als mode- en woonstyliste en daarna als makelaar, nu houd ik me fulltime bezig met het schrijven van blogs over interieur, tuin, planten DIY-projecten en vintage vondsten. Ik ben altijd bezig met het stylen van mijn huis & tuin en vind niets leuker dan die passie te delen. Op Huislijn.nl lees je dan ook mijn persoonlijke blogs, bijvoorbeeld over een trap voor kleine ruimtes of over een spa in je tuin.

Ik heb een styling- en makelaardij achtergrond en een enorme passie voor alles wat met wonen te maken heeft. Ik doe niets liever dan bezig zijn met mijn interieur en daarover schrijven. Laat je inspireren door mijn blogs over huis, tuin, DIY projecten en vintage vondsten.

Artikelen: 12