Alles over dakreparatie

Je ontkomt er helaas niet aan: op den duur zal je dak beschadigen of er ontstaat lekkage. Je dak krijgt onder invloed van het weer veel te verduren en daardoor heeft je dak niet het eeuwige leven. Het is belangrijk om een beschadiging zo snel mogelijk te laten repareren, om verdere schade te voorkomen. Je dak kan namelijk ernstig beschadigd raken waardoor ook de reparatie kosten hoog oplopen. In dit artikel lees je alles over dakreparatie!

Wanneer een dakreparatie laten uitvoeren?

Je dak heeft een belangrijke functie: het beschermt je woning tegen weersinvloeden. Het weer heeft een grote invloed op de kwaliteit van je dakbedekking. Je dak heeft hierdoor niet het eeuwige leven. Wanneer je een lekkage of reparatie te laat opmerkt, kan dit ernstige gevolgen hebben. De dakconstructie kan hierdoor beschadigd raken wat instortingsgevaar met zich mee brengt.

Het is dus belangrijk dat je kunt herkennen wanneer dakreparatie nodig is. Daklekkage ontdekt je meestal wanneer dit al een tijdje speelt, je ziet bijvoorbeeld vochtplekken aan de binnenkant van je dak. Het is dan van belang om direct een dakdekker in te schakelen om het lek op te sporen en te verhelpen.

Andere kenmerken zijn:

  • Lekkage aan de dakgoten
  • Kapot loodwerk
  • Beschadigde dakbedekking – denk aan scheuren of bubbels

Je kunt zelf dus vrij eenvoudig herkennen of je dak toe is aan reparatie. Wanneer dit niet het geval is, kun je het beste een dakdekker inschakelen voor een dakinspectie. De beste manier om schade te voorkomen is door regelmatig dakonderhoud en dakinspectie! Kleine gebreken worden dan op tijd herkent en herstelt.

dak aan vervanging toe

Werkzaamheden dakreparatie

Welke werkzaamheden er tijdens een dakreparatie worden uitgevoerd, is afhankelijk van het soort beschadiging. Heb je last van daklekkage? Dan spoort de dakdekker door middel van lekdetectie het lek op om het vervolgens te verhelpen. Dit geldt ook bij lekkage aan de dakgoten.

Beschadigingen aan de dakbedekking kunnen in de meeste gevallen gerepareerd worden met dakreparatiepasta. Afhankelijk van het soort dakbedekking is het vaak ook mogelijk om delen te vervangen (zoals enkele dakpannen) of het plaatsen van een reparatiestrook (vaak bij platte daken). Hoe de dakbedekking gerepareerd wordt, is sterk afhankelijk van het soort dakbedekking.

Bij een dakreparatie worden alle kapotte onderdelen vernieuwd. Het komt ook wel eens voor dat een dak zo dusdanig beschadigd is dat reparatie niet meer mogelijk is. Ook kan het gebeuren dat de reparatiekosten duurder zijn dan een complete dakrenovatie. In deze twee gevallen wordt het dak niet gerepareerd maar gerenoveerd.

Kosten dakreparatie

De kosten van een dakreparatie hangen van verschillende factoren af, denk hierbij aan:

  • Het tarief van de dakdekker
  • Het type dak, plat of hellend
  • Het soort dakbedekking
  • De ernst van de beschadiging en wat er beschadigd is.

Over het algemeen geldt dat de reparatie van een plat dak goedkoper is omdat deze eenvoudig te bereiken is voor de dakdekker. Een plat dak repareren kost gemiddeld tussen de €250,- en €300,- per m².  Bij een hellend dak ligt de prijs tussen de €300,- en €450,- per m².  Hiervoor worden zwakke plekken herstelt en wordt een deel van de dakbedekking vervangen.

Moeten de nokvorsten worden vervangen? Hiervoor betaal je gemiddeld €50,- tot €100,- per meter. Het vernieuwen van de dakgoten kost gemiddeld €65,- tot €100,- per meter

De kosten voor dakreparatie zijn opgebouwd uit drie onderdelen. Als eerste het tarief van de dakdekker en de voorrijkosten die het bedrijf rekent. Dit maakt in totaal 60% van de totaalprijs uit. Het uurtarief varieert tussen de €30,- en €40,- per uur. 35% van de totaalprijs wordt bepaald door de materiaalkosten: deze zijn weer afhankelijk van de beschadiging, het type dak en de dakbedekking. De laatste 5% zijn overige kosten.

Bron: De10beste.nl/dakdekkers/

Besparen op de kosten

De kosten van een dakreparatie kunnen hoog oplopen. Wil jij besparen op de kosten? Maak dan gebruik van de onderstaande bespaartips!

  1. Kies een dakdekker uit de buurt: ieder dakdekkersbedrijf rekent voorrijkosten. Dit is een relatief klein bedrag, maar kan bij een grote afstand loopt dit bedrag snel op. Kies daarom voor een dakdekkersbedrijf bij jou uit de buurt: zo houd jij de voorrijkosten zo laag mogelijk!
  2. Help zelf mee: soms is het mogelijk om zelf mee te helpen. Hoewel dakdekker specialistisch werk is, zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen. Zorg ervoor dat de dakdekkers goed bij het dak kunnen, voer afval zelf af en vraag de dakdekker waar je mee zou kunnen helpen.
  3. Combineer dakwerkzaamheden: door dakwerken te combineren, kun je een mooie korting krijgen. Vraag de buren of zij ook een dakdekker nodig hebben of laat zelf meerdere dakwerken uitvoeren.

Meest gelezen:
Waarom een laadpaal beter is dan het stopcontact
Hypotheek oversluiten

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 159