Wooninspiratie, de laatste woontrends en tips over het kopen en verkopen van je huis!
De beste adviezen om succesvol te zijn als makelaar
Als makelaar kom je veel onder de mensen en neem je deel aan een dynamische markt. Als jij dit beroep overweegt, is een gedegen voorbereiding belangrijk. Je kunt in Nederland nu eenmaal niet zomaar even als makelaar aan de slag. Lees hier wat je wel kunt doen en wat de verwachtingen mogen zijn als je eenmaal aan de slag gaat als makelaar.
Deze vier adviezen staan als een huis
Met deze tips maak je de optimale start als makelaar:
1) Verdiep je in het beroep van makelaar
Voordat je definitief stappen gaat zetten om makelaar te worden, is het verstandig je eens goed te verdiepen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van dit beroep. Deze zoektocht begint vaak online, waar je al veel informatie over de werkzaamheden vindt. Binnen de makelaardij zijn er twee brancheverenigingen actief: de NVM en VBO. Daarnaast is er de beroepsvereniging VastgoedPro. Op deze sites vind je volop informatie over het werk als makelaar.
Je zult er daarbij achter komen dat er verschillenden “soorten” makelaars zijn; je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in bepaalde types onroerend goed, zoals koop-, huur, nieuwbouwwoningen, recreatie-, agrarisch- of bedrijfsonroerendgoed. Maar je kunt ook een keuze maken tussen alleen aankoop of verkoop van panden.
2) Volg de noodzakelijke opleidingen
Een makelaar word je niet zomaar. En daarom is het verstandig om de HBO opleiding Vastgoed en Makelaardij te volgen. Deze opleiding wordt door het hele land gegeven door verschillende onderwijsinstellingen.
3) Loop eens een paar dagen mee
Zelfs al voor dat je start met een officiële opleiding tot makelaar kan het raadzaam en leuk zijn om eens een paar dagen mee te draaien bij een makelaarskantoor. Wij geven eerlijk toe dat niet elke makelaar hier direct voor open zal staan, maar het kan zeker de moeite waard zijn om eens te informeren bij vrienden en familie. Wie weet kennen zij een makelaar die je wel even wil laten mee kijken. Jij hebt hiermee in ieder geval de gelegenheid het beroep in de praktijk te zien, voordat je begint met echte stappen.
4) Bedenk je waarom je makelaar wilt worden
Vooral als je nog twijfelt over je mogelijkheden, kan het goed zijn om gewoon eens te gaan zitten en op een rij te zetten waarom je makelaar wilt worden. Zet gewoon eens een paar punten op een rij – het voelt vaak al anders als je het voor je op papier ziet staan.
Starten als makelaar
Afgestudeerd en klaar om te gaan starten? Dan is dit het plan:
- Zorg dat je je registreert als makelaar. Zo weten jouw klanten dat je garanties kunt afgeven en dat je over de juiste capaciteiten beschikt om hun huis te ver- of aan kopen.
- Ga actief op zoek naar vacatures. Zo merk je alvast wat de mogelijkheden op de markt zijn en wat je kunt verwachten – het is nu tijd voor jouw eerste echte baan.
- Zorg voor de juiste verwachtingen. Al vind je het nog werk, zorg dat je jezelf de rust geeft om het makelaar zijn in de praktijk uit te vinden.
Lees ook:
Met deze 4 adviezen zal je in Almere je huis succesvol kunnen verkopen
Zelfstandig of in loondienst?
Het beroep van makelaar kun je zowel zelfstandig als in loondienst uitvoeren. Beide manieren van werken hebben natuurlijk zo hun voor- en nadelen. Als zelfstandig ondernemer moet of wil je je eigen opdrachten binnenhalen en ben je echt zelf verantwoordelijk voor jouw inkomsten. Het is dan van belang om over een goed netwerk te beschikken. In loondienst ontvang je dan weer een vast salaris, dat hoogstens wordt aangevuld met een aantal variabelen bij goede resultaten.
Bijscholing als makelaar
Als je eenmaal klaar bent met je opleiding, betekent dat nog niet dat je uitgeleerd bent. De woningmarkt is dynamisch en wordt direct beïnvloed door het politieke en sociaaleconomische klimaat. Je zult als makelaar dus mee moeten gaan met jouw tijd en bijscholing hoort daarbij.
Populaire artikelen:
Hoe kun je het beste je huis verduurzamen?
Verhuizen als je ouder bent