Betalen? Alleen nog maar met pin of telefoon?

Pin only? Op steeds meer plekken wordt alleen pinnen echter de standaard. En steeds meer horecabedrijven in ons land accepteren ook enkel nog maar elektronische betalingen. Gaat dit straks de nieuwe toekomst worden?

Cash betalen of kiezen voor een pinkassa. De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren, staat te lezen op de website van Rijksoverheid. Een ondernemer of winkelier bepaalt dus zelf welke betaalmiddelen hij of zij accepteert. Een supermarkt of restaurant mag dus contant geld weigeren. Dat we steeds meer voor de digitale betalingen kiezen, is duidelijk. In België zijn horeca-ondernemers vanaf 1 juli dit jaar zelfs verplicht om elektronische betaalmogelijkheden aan te bieden. Dat is nog geen pin only, maar het lijkt alsof we  beetje bij beetje steeds meer deze kant opgaan.

Een goed afrekensysteem

Als ondernemer wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk omzet maken op een meest makkelijke manier. Behalve goede producten of marketing, komt het uiteindelijk neer op: de betalingen. Dat gebeurt wellicht met contant geld, maar doorgaans werken pinpas-betalingen met bijbehorende middelen en een goed afrekensysteem, sneller.. En dat kost vaak niet eens zo veel. De goedkopere mogelijkheid om via een goed kassasysteem te betalen, maakt het voor ondernemers met kleinere winstmarges dan ook aantrekkelijker om digitale betalingen aan te bieden. 

mobiele telefoons

Dé ideale kassa

Een goed digitaal afrekensysteem is dus onontbeerlijk. Maar wist je dat er speciale kassasystemen zijn die op maat zijn gemaakt en eigenlijk meer zijn dan een kassa? Zo kan er worden gekozen voor specifieke apparatuur die nauw aansluit op de behoefte van de onderneming. Gaat het bijvoorbeeld om een retail zaak, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kassalade met bijbehorend scherm die visuele weergave weergeeft op de kassa van biljetten en munten voor het wisselgeld. En vergeet daarbij niet de kassasysteem software die dergelijke zaken mogelijk maken. Daarmee kunnen behalve betalingen en administratie, ook slimme toepassingen worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld sale verkopen of artikelen beheer. 

Kassasysteem voor de horeca

Waar vooral veel betalingen worden gedaan, is in de horeca sector. Als je bijvoorbeeld eigenaar van een restaurant bent, dan is een handzaam om in bezit te zijn van betaalapparaten die bijvoorbeeld én bestellingen kunnen opnemen én waarmee betalingen gedaan kunnen worden. Een enorm win-win situatie! Een goed kassasysteem voor de horeca is dus essentieel om goed te draaien en te kunnen groeien. De gegevens die in de kassa worden vastgelegd maken immers ook deel uit van de administratie. En middels pinbetalingen wordt er immers tijd bespaard, want pinbetalingen gaan doorgaans sneller dan contante betalingen. Vaak kan zo’n systeem een eerste maand gratis uitgeprobeerd worden.

Nieuw huis? Nieuwe betaalrekening!

Stel de volgende 5 vragen…

Toch cash?

Het is bekend dat ouderen vaak gewend zijn om te betalen met geld uit de portemonnee. En dat doen ze dan ook het liefst. En er zijn natuurlijk altijd nog andere voorstanders van cash geld. Daar valt ook wat over te zeggen. Toch hangt er ook een prijskaartje aan cash geld; er moeten bankbiljetten worden gedrukt, er zijn transportkosten mee bemoeid en denk bijvoorbeeld ook aan beveiliging van het geld. Daarom is het wellicht dan toch een goede idee om te investeren in digitale mogelijkheden. 

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60