Het verborgen gebrek

Kennen we allemaal niet een verhaal over iemand die een huis heeft gekocht en vervolgens een gebrek constateert? Niemand zit te wachten op de ellende die dat veroorzaakt. Het is meestal een dure aangelegenheid om het gebrek te herstellen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van een jarenlange nasleep om de kosten op de verkoper te verhalen. Al met al dus geen pretje. Daarom is het de hoogste tijd om stil te staan bij het hoe en wat van een verborgen gebrek. Dit doen we in dit artikel aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Help, het dak lekt

Meneer X is koper van een mooie twee onder een kapwoning in een plaatsje in Drenthe. Op de tweede dag dat hij in het huis woont, loopt hij nietsvermoedend de zolder op. De regen tikt tegen de dakraam en het gaat buiten flink tekeer. Bij de schoorsteen ziet hij dat er langzaam enkele druppels naar binnen sijpelen. Het zal je niet verbazen dat hij ontzettend baalt en meteen de verkoper de schuld geeft. Hij aarzelt niet en schakelt een deskundige in die het dak inspecteert. Deze constateert dat de loodslabbe bij de schoorsteen door veroudering is gescheurd en de lekkage met een nieuwe loodslabbe relatief gemakkelijk is verholpen. Meneer X vraagt zich terecht af: wie is aansprakelijk voor verborgen gebreken aan het dak?  In dit geval is de conclusie dat er geen sprake is van een verborgen gebrek. Er waren geen sporen van een eerdere lekkage en de loodslabbe was niet goed zichtbaar.  De verkopende partij had dus niet kunnen weten dat het lood aan vervanging toe was.

Juridische hulp bij een verborgen gebrek

In het geval van meneer X was het een gemakkelijk dossier. Soms is het echter minder duidelijk wie de kosten van een verborgen gebrek moet betalen. Een advocaat of jurist voor hulp bij uw verborgen gebreken, kan dan ook zeker aan te bevelen zijn. Die weet precies welke stappen er genomen kunnen worden om de kans op succes te optimaliseren.

Je huis bouwkundig laten keuren

huis bouwen
.

Verborgen gebreken zijn een serieus aandachtspunt bij de koop of verkoop. Bij een verborgen gebrek gaat het erom of de verkoper er weet van had, of had kunnen hebben, dat het gebrek bestond. Dat lijkt een eenvoudige vraag, maar is het in de praktijk zeker niet altijd. Het advies is daarom altijd: laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Op die manier weet je beter wat je koopt. Maar zelfs dan geldt: ook een bouwkundige kan niet alles zien en controleren. Het geeft je dus geen garanties, maar wel meer zekerheid.

Verborgen gebrek in het kort

Samenvattend kun je de volgende voorwaarden als leidraad hanteren:

  1. De verkoper had van het bestaan van het gebrek kunnen weten.
  2. Het gebrek bestond al bij het notarieel transport.
  3. Er moet sprake zijn van een situatie waarbij normaal gebruik van het huis niet of nauwelijks meer mogelijk is.
  4. Let op clausules in het koopcontract: Als in het koopcontract een ‘niet zelf bewoningsclausule’ of een ‘ouderdomsclausule’ staat, wordt het moeilijker om de kosten van een verborgen gebrek te verhalen op de verkoper. Toch zijn er situaties waarbij het wel mogelijk is. Altijd proberen dus!
Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207