Kopen / Verkopen

De kleine letters van de koopovereenkomst

Wanneer je je droomwoning gevonden hebt (op Huislijn.nl) en je er met de verkoper op zaken als de prijs en de datum van levering uit bent, wordt er in de regel een koopovereenkomst opgesteld.

Daarvoor wordt door vrijwel alle makelaars in Nederland gebruik gemaakt van de koopovereenkomst die gezamenlijk is opgesteld door VastgoedPRO, NVM, VBO, Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond. Hierin zijn evenwichtig de rechten en plichten van zowel koper als verkoper opgenomen. Slechts in enkele gevallen wordt er geen gebruik gemaakt van deze koopovereenkomst. O.a. in de regio Amsterdam, waar men vaak direct naar de notaris gaat, dan wel door makelaars die niet zijn aangesloten bij een erkende branche- of beroepsorganisatie.

 

Heb je een aankoopmakelaar, dan zal deze altijd uitgebreid met je de koopovereenkomst doornemen. Is dat niet zo, tekenen dan niet zomaar en neem het document vooraf goed door. Een aantal voorbeelden van zaken waar je wellicht niet zomaar bij stil staat:

 

Kosten notaris

Normaal gesproken zijn de kosten voor degene die de notaris kiest. Toch is het soms zo dat de verkoper de notaris kiest en dat van de koper wordt verwacht dat deze de kosten betaalt. Dat komt veel voor bij projectverkopen (nieuwbouw of verkoop door een woningcorporatie). Ga dan altijd na over welke kosten wordt gesproken. Zijn ze hoog in verhouding tot een eigen gekozen notaris dan kun je altijd nog (opnieuw) onderhandelen over de koopsom (en dat moet je uiteraard wel doen voor het tekenen).

 

Feitelijke eigenschappen

Dit is een vrijwel nietszeggend artikel over de feitelijke eigenschappen waar het object aan moet voldoen. Koop je een bijzondere woning (bijvoorbeeld een verbouwde molen of bakkerij), let er dan op dat hier wordt vermeld dat het een woning betreft en niet de oorspronkelijk bestemming. Anders bestaat de kans dat, wanneer je achteraf constateert dat bepaalde zaken niet werken of niet aanwezig zijn, de verkoper hiermee wegkomt omdat dit voor de oorspronkelijk bestemming niet noodzakelijk is. Voor een molen zijn immers goede isolatie, een werkende CV of goede ventilatie niet van belang. Maar als je er in woont…

 

Wat gebeurt er bij beschadiging?

Stel, een week voor de overdracht belt de verkoper. De CV heeft kortsluiting gehad en de zolderkamer is uitgebrand. Tja, wat dan? In principe kun je de verkoop op de geplande datum gewoon laten doorgaan, maar dan moet je ook de extra kosten voor rekening nemen. In principe kun je ook van de woning afzien, maar alleen als de verkoper niet binnen 4 weken de schade kan herstellen. In dat laatste geval ben je verplicht om de woning af te nemen op een latere datum. Of je nu wilt of niet. Lees hiervoor maar eens goed artikel 10.

 
Bij de koopovereenkomst wordt ook een aparte schriftelijk toelichting gegeven met voorbeelden. Het is goed om deze uitgebreid door te nemen. Beter een half uurtje extra tijd erin steken dan achteraf voor verassingen komen te staan. Beter is nog om een aankoopmakelaar mee te nemen. Hij weet als geen ander op welke kleine letters je moet letten en weet exact je rechten en plichten als het er op aankomt. Als externe deskundige bekijkt hij de zaak objectief en is goed in staat om de feiten los van de emotie te zien Het is niets voor niets een professional.

 

 

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By Rob Overduin
Load More In Kopen / Verkopen

Facebook Comments

Check Also

Een bouwkundige keuring is vaak geen overbodige luxe

Een huis kopen is een hele stap, niet ...

Over Huislijn.nl

Werkt met 2.500 makelaars samen
Toont actueel en up to date woonaanbod
Meer dan 100.000 unieke huizen
1 miljoen bezoeken per maand

Start nu met zoeken

Huislijn op Facebook

Vind jouw huis op Huislijn.nl