De pergola als terras overkapping

Een ontzettend mooi en functioneel onderdeel in de tuin is natuurlijk de pergola, ook vaak genoemd ‘terras overkapping’ of simpelweg afgekort als overkapping. De hoogste tijd om eens wat meer te weten te komen over dit fenomeen dat al in veel tuinen een gewaardeerde rol vervult.

Wat is het verschil tussen een pergola en een overkapping

Eigenlijk is de pergola de voorloper van een overkapping. In eerste instantie werd het namelijk vooral gebruikt als steuntje voor planten. Denk bijvoorbeeld aan een klimplant zoals rozen of een wijnrank. Omdat dit een erg praktische oplossing bleek, werd de functie van de pergola al snel uitgebreid. Met wat dwarsbalken erop werd de carport geboren en met een dak erop, werd de terras overkapping een feit.

Type dak van een terras overkapping.

Er zijn geen twee overkappingen hetzelfde omdat de mogelijkheden zo uitgebreid zijn. Elke overkapping heeft dan ook zijn eigen sfeer. Laten we eens beginnen met het noemen van de verschillende daken:

  • Vouwdak:

Het materiaal dat voor vouwdaken gebruikt wordt, is stof of pvc. Het spreekt voor zich dat dit in heel veel kleuren te verkrijgen is. Door het schuifbare systeem kun je zelf bepalen of je in de zon wilt zitten of in de schaduw.

  • Lamellen dak:

Een dak met lamellen heeft dezelfde voordelen als een vouwdak, maar het heeft nog een extra voordeel. Afhankelijk van het type lamellen dat je kiest, kunnen deze ook kantelbaar gemaakt worden. Het is duidelijk: een bezoekje aan de showroom is meer dan de moeite waard om de mogelijkheden goed te kunnen onderzoeken.

  • Glazen dak:

Het verschil met een glazen dak is wat eenvoudiger uit te leggen. Dit type dak wordt vaak gecombineerd met een glazen wand. Omdat glas zwaarder is dan stof, pvc of lamellen, moet de constructie van de terras overkapping hierop afgestemd zijn. Met een aluminium frame zit dat wel goed. Het mooie van dit type overkapping is dat er een echte tuinkamer gerealiseerd kan worden door het plaatsen van kozijnen en schuifdeuren. Op die manier kun je zowel in de zomer als in de winter optimaal gebruiken maken van deze extra ruimte bij of aan je huis.

veranda aan je huis

Welke accessoires zijn er te koop?

Naast de keuze van het type dak, kun je voor nog meer luxe kiezen. Bijvoorbeeld  door het aanbrengen van screens. De suncreens blokkeren de zon en daarmee de uv-stralen en warmte. Ook houden ze de wind buiten en bieden ze extra privacy omdat ze een of meer zijdes van de overkapping afschermen. Een andere manier om de terras overkapping af te schermen, is door het plaatsen van glazen schuifwanden. Deze wanden zijn af te sluiten met een slot en dat is extra veilig als de overkapping aan huis is gebouwd. Overigens spreek je dan niet echt meer van een overkapping, maar van een serre of van een tuinkamer. Tot slot van dit artikel benoemen we ook de ledverlichting, de terrasverwarming en de speakers. Maar er is slechts 1 top item en dat is het mysting system. Deze manier van verneveling is lekker verkoelend en daarnaast is het een uitermate effectieve manier gebleken om insecten te weren.

Terras overkapping kiezen

Waan jezelf in Italiaanse sferen, ga voor een Griekse uitstraling of droom weg bij een andere favoriete vakantiebestemming. Lekker luieren kan nu gewoon thuis. Hoe heerlijk is dat!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207