Hoe kies je de juiste overkapping voor je huis?

Overkappingen zijn altijd populair geweest. Maar met zoveel nieuwe producten en materialen die tegenwoordig op de markt zijn, kan het moeilijk zijn om up-to-date te blijven. In dit artikel bespreken we wat handige elementen die je kunt meenemen in het maken van een keuze voor de juiste overkapping voor jouw huis. Als je weinig ideeën hebt maar toch een op maatgemaakte uitstraling wil voor jouw buitenruimte, laat je dan eens inspireren door de vele mogelijkheden van tegenwoordig. Er zijn veel leveranciers die prachtige overkappingen in hun assortiment hebben. Denk eens aan een mooie moderne overkapping aan huis, waarbij de leverancier je op weg kan helpen met de afmetingen, de installatie en zelfs het onderhoud. 

De stijl van de overkapping

Wat belangrijk is bij het kiezen van de juiste overkapping voor je huis, is natuurlijk of de stijl bij de stijl van je huis past. Tenzij je voor een contrasterende look wil gaan, raden we je aan iets te kiezen wat juist bij je bestaande huis past. En een verlengstuk vormt van de stijl van je interieur. Een extra buitenruimte kan een mooie verrijking zijn van je huis. Maar dan is het wel zo fijn als het voor het oog een ‘organisch geheel’ vormt. Dat hangt natuurlijk geheel af van de stijl, locatie en de inrichting van je tuin.

Waar de één kiest voor een minimalistische look, kan de ander juist willen uitpakken met kleur en ornamenten. Bedenk dus goed wat jij zelf mooi vindt. En kijk dan of er al iets bestaat wat daarbij in de buurt komt. Dat scheelt een hele hoop gedoe, zeker als je zelf geen enorme klusser bent. Een opkomende trend is het gebruik van aluminium overkappingen. Als je momenteel toch bezig bent met oriënteren, is het een idee om deze optie niet over het hoofd te zien.

overkapping in de tuin

De ruimte en invulling

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de ruimte die je beschikbaar hebt. En nog wil overhouden na het bouwen van de overkapping. Vind je het belangrijk om nog een groot stuk gras in je tuin over te houden en ruimte voor veel natuurlijke begroeiing? Dan kan een meter diepte erg veel uitmaken. Uiteraard kan de leverancier je daarin op weg helpen, maar vergeet niet dat een overkapping veel ruimte in kan nemen.

Wil je graag een grote overkapping, zodat je het kunt gebruiken als verlengstuk van je woon- of eetkamer? Dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een ruim terras met een overkapping. Dan heb je in ieder geval genoeg ruimte om die grote tafel neer te zetten voor al je bezoek in de zomer. En houd je toch nog genoeg zon op je terras. Woon je ruim genoeg en kun je kiezen voor een tuinhuis met overkapping? Dan kun je je gastenverblijf net even dat extraatje geven dat zorgt voor een landelijke ervaring. 

Één geheel maken van binnen en buiten

overkapping integreren in het geheel van je huis en tuin.

Ook is het aan te raden om goed te kijken naar de manier waarop de overkapping geïntegreerd wordt in het geheel van je huis en tuin. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de vloer. Of dat je die wellicht helemaal achterwege laat, omdat je de overgang van huis naar tuin al op orde hebt. Met een overkapping kun je een mooie tussenstap tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ maken, dan is het wel fijn als dit ‘vloeiend’ aanvoelt. Materiaal, ontwerp, locatie en afmetingen zijn allemaal elementen die samen het geheel vormen. 

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 255