Gezond en smakelijk eten met je eigen kruidentuin

Als je de nieuwsberichten van de laatste tijd hebt gevolgd, dan zie je dat gezond en verantwoord eten weer in de belangstelling staat. Zo zijn er plannen voor het invoeren van een vleestax en gaan er ook stemmen op om fastfood voor kinderen onder de 18 jaar te verbieden. Het valt nog te bezien welke plannen worden omgezet in wetsvoorstellen. Ook is het maar de vraag of voor deze wetsvoorstellen een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer te vinden is. Toch is de boodschap duidelijk: we kunnen met zijn allen gezonder en verantwoorder eten. Heb je daar zelf ook ideeën over?

Koken wordt leuk in een goed ingerichte keuken

Zowel het Voedingscentrum als de GGD wijzen ons op het belang van gezond en gevarieerd eten. Als we eerlijk zijn, zullen we moeten toegeven dat dagelijks koken er vaak bij inschiet, met al onze drukke werkzaamheden. Toch is het belangrijk om hier tijd voor te reserveren. Niet alleen zet je dan een gezonde maaltijd op tafel; je neemt ook de tijd voor je gezinsleden en versterkt zo je band. Als je iedere dag je culinaire kunsten gaat vertonen, heb je uiteraard wel recht op een goed ingerichte keuken. Geef je keuken een upgrade en zorg ervoor dat je de juiste keukenapparatuur, messen, pannen en een ruime werkplek hebt. Dan wordt het verzinnen of uittesten van nieuwe recepten veel leuker om te doen. Je gerechten smaken veel beter en voller als je alleen gebruik maakt van verse ingrediënten. Denk daarbij niet alleen aan groente, maar ook aan diverse kruiden. Zelf kruiden kweken en oogsten is veel gemakkelijker dan je denkt.

Maak je eigen kruidentuin in je huis

Heb je een grote tuin, dan kun je een gedeelte gebruiken om je eigen kruiden te kweken. Je bent dan wel gebonden aan de seizoenen. Daarom kun je ook overwegen om kruiden binnen te kweken. Je hebt dan het hele jaar verse kruiden en je zult maar zelden misgrijpen. Bovendien is het dan mogelijk om voor soorten te kiezen die in ons klimaat buiten slecht gedijen. Je vensterbank is een uitgelezen plek om potjes met kruiden op te kweken, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je ruimte tekortkomen. Een andere mogelijkheid is het bouwen van een verticale kruidentuin. Dit is ruimtebesparend en eenvoudig te realiseren. Zo kun je bij diverse tuincentra en online outlets hangende plantenzakken kopen, die wel 64 verschillende vakjes hebben. Deze oplossing heeft één nadeel: de ruimte per vakje is klein, dus je moet wel regelmatig bewateren en plantenvoeding geven. Heb je ruimte genoeg, denk er dan eens over om je verticale kruidentuin zelf te maken.

bloembakken in je tuin

Een verticale kruidentuin, op maat gemaakt

We geven je hier een basisbouwplan voor een eigen verticale kruidentuin. Alles wat je nodig hebt is:

 • Hout
 • Bevestigingsmateriaal, zoals een goede montagekit of schroeven
 • Worteldoek
 • Potgrond
 • Verse kruidenplantjes

Zo gaan we je kruidenwand vormgeven:

 • Kies een achterwand van spaanplaat of hout en zorg dat hij voldoende groot is
 • Schroef twee houten planken aan de zijkant van je achterwand vast
 • Plaats de planken, onder een hoek van ongeveer 45 graden. Houd rekening met de grootte van je kruiden
 • Bekleed de ruimte tussen de planken met worteldoek
 • Vul de ruimte tussen de planken op met potgrond
 • Plant je kruiden en houd er rekening mee dat ze zowel in de hoogte als in de breedte kunnen groeien
 • Hang je kruidenwand op en bevestig hem zo stevig mogelijk

Als jij degene bent die de kruiden oogst, zorg dan dat de bovenste planken op een handige werkhoogte zitten. Groeien je eigen kruiden eenmaal, dan merk je ook de bijkomende positieve effecten. Ze geven geur en kleur aan je keuken en ze helpen je met het zuiveren van de lucht.

Experimenteren met verse ingrediënten

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk. Koken is een heerlijke bezigheid, als je de juiste keukenspullen hebt en heerlijk kunt experimenteren met verse ingrediënten. Verse kruiden, het hele jaar door, kweek je gewoon zelf. Ze bevatten niet alleen veel smaak, maar ook waardevolle voedingsstoffen. Zo geef je niet alleen je keuken, maar ook je culinaire repertoire een upgrade.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60