Gevonden: de perfecte pan voor een kookplaat met afzuiging

Dat er een kookplaat bestaat waarin de afzuigkap is geïntegreerd, is me bekend. Steeds vaker zie ik dit soort kookplaten in allerlei verschillende keukens. Het meest opvallend vind ik dat iedereen die ik erover spreek, enthousiast is. Mij overtuigen dat het een fantastische oplossing is, hoeft dan ook niet meer. De keuken oogt veel ruimtelijker zonder zo’n grote afzuigkap boven de kookplaat. Het aanrecht ziet er super strak uit en nog veel belangrijker: de afzuiging doet waar ie voor gemaakt is.

De Pan waar het over gaat: de Downdraft pan

Er zijn nu ook pannen die speciaal voor een kookplaat met afzuiging zijn gemaakt. Je vindt ze bij de Downdraft Pannenshop.  Het geheim zit ‘m in de manier waarop de stoom uit de pan komt. Bij een gewone pan gaat de stoom naar boven, bijvoorbeeld via een gaatje in het deksel. Bij deze downdraft pannen wordt de stoom juist naar beneden geduwd. Het is een beetje als een beschuitje met een inkeping: een super eenvoudige oplossing, maar o zo handig in gebruik!

Welke pan gebruik je waarvoor?

Koken wordt alleen maar leuker met goede apparatuur en de juiste pannen. Niet iedereen staat echter meteen te springen om een hele nieuwe set met diverse soorten pannen aan te schaffen. Daarom besteed ik graag aandacht aan welke pan naar mijn mening onmisbaar is in de keuken.

luxe keuken met een werkbladafzuiging
  • De kleine (steel)pan

Of een pan een steel heeft, maakt wat mij betreft eigenlijk niet uit. Mijn voorkeur gaat uit naar een pan zonder steel. Beide varianten pan doen hetzelfde en de steel zit voor mijn gevoel vooral in de weg. De grootte van de pan vind ik wel belangrijk. Het koken van een eitje of het opwarmen van een potje saus, kan prima in een kleine pan. Dat bespaart energie en water en is niet alleen beter voor je rekening, maar ook voor het milieu.

  • De grote pan

Groentes of spaghetti laten zich niet makkelijk in een kleine pan stoppen. Daarom is een grotere pan ook prettig om in huis te hebben. Bovendien heeft een kookplaat meestal minimaal 4 rondjes van verschillende groottes waar je je pan op kunt zetten. Met pannen van diverse formaten kun je de kookplaat het meest effectief gebruiken. Pas het laagje water aan aan de hoeveelheid eten die in de pan zit.

  • De braadpan

Dit is ook een van mijn favorieten om te gebruiken. Voor de braadpan geldt eveneens dat 2 verschillende maten de voorkeur heeft. Voor het bakken van een enkel eitje (de kleine pan) of voor het klaarmaken van een heerlijke pannenkoek (de grote natuurlijk). Je kunt bovendien met 2 pannen tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden zoals aardappeltjes bakken en (vegetarisch) vlees klaarmaken.

Conclusie over de kookplaat met afzuiging en de bijbehorende pannen

Wat mij betreft is het duidelijk dat een downdraft kookplaat het best gecombineerd kan worden met downdraft pannen. En om niet meteen al te diep in de buidel te tasten, kun je prima aan de slag met de 4 pannen die ik hierboven heb omschreven. De rest van de accessoires zijn gewaardeerde cadeaus voor op de verlanglijst.

Lees hier de nieuwste artikelen over keukens:

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207