Zonnepanelen combineren met een warmtepomp

Wil jij een belangrijke stap zetten richting fossielvrij leven? Dan is het slim om zonnepanelen aan te schaffen en deze te combineren met een warmtepomp. Met deze combinatie ben je pas écht duurzaam bezig! Je verbruikt veel minder of zelfs helemaal geen gas meer.

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben op zichzelf al vele voordelen. Je maakt ten eerste slim gebruik van een groene energiebron die nooit opraakt: de zon. Bij het omzetten van zonnestralen naar stroom komt er geen CO2 vrij. Dit is natuurlijk veel beter voor het milieu. Daarnaast kun je flink wat geld besparen met zonnepanelen op je dak. De energierekening gaat flink omlaag en je hebt de investering al binnen een aantal jaar terugverdiend.

Verschillende soorten zonnepanelen

Over het algemeen heb je de keuze uit 3 soorten zonnepanelen. Polykristallijne panelen zijn de goedkoopste variant. Deze zonnepanelen zijn blauw van kleur en brengen minder op dan monokristallijne panelen. Een monokristallijn paneel is zwart van kleur en wat prijziger in aanschaf, maar wekt dus ook meer energie op. Als je op zoek bent naar panelen van de allerbeste kwaliteit, zijn full black premium zonnepanelen de beste keuze. Deze premium panelen hebben de hoogste opbrengst en zien er stijlvol uit door de diepzwarte kleur.

Lees ook het artikel van Vincent Mossel over:
Wel of niet een warmtepomp kopen? 

Kosten zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen eigenlijk? De totale prijs is onder andere afhankelijk van het aantal en soort panelen. We raden dan ook aan om hier een persoonlijke offerte voor aan te vragen. Om je toch een indicatie te geven: gemiddeld zal een systeem van 10 zonnepanelen van 2500 wattpiek zo’n €3500 kosten.

Zonnepanelen combineren met warmtepomp

warmte in je huis

Om jouw woning nóg duurzamer te maken, kun je de zonnepanelen combineren met een warmtepomp. Met deze combinatie geniet je niet alleen van een lagere energierekening, maar ook van een lagere gasrekening. Met de zonne-energie van de panelen kan de warmtepomp jouw woning verwarmen. Wil je niet geheel overstappen? Dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Bij deze installatie kan de cv-ketel nog aanspringen als dat nodig is.

Tip: Geef bij de aanschaf van nieuwe zonnepanelen aan dat je het graag wil combineren met een warmtepomp. Een zonnepanelen bedrijf kan je goed adviseren en informeren over de mogelijkheden.

Kosten warmtepomp

Een warmtepomp is een flinke investering. Maar omdat de gasprijzen steeds hoger worden, is het een verstandige aankoop voor de lange termijn. Je kunt er zelfs nog subsidie vanaf trekken! Vergeet dus niet om hier naar te kijken. Gemiddeld zal een basisinstallatie van een hybride warmtepomp zo’n € 5.500 kosten.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101