Je huis verduurzamen: weleens gedacht aan een warmtepomp?

Er zijn tal van goede redenen te bedenken om je huis te verduurzamen. Allereerst weten we natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Daarnaast kun je behoorlijk op je energierekening besparen. En tot slot stijgt de waarde van je huis door het aanbrengen van goede isolatie en maatregelen om te verduurzamen.

Waar begin je?

Je start met het isoleren van je woning. Dit kun je doen door het aanbrengen van dak-, gevel-en vloer isolatie. Het hebben van een goede isolatieschil is de basis voor een energiezuinig huis. Daarnaast kun je gaan nadenken over andere manieren om een energiezuinige woning te creëren en gasloos te gaan wonen. Een hybride warmtepomp of het plaatsen van zonnepanelen zijn perfecte opties.

Verschillende soorten warmtepompen

Het gebruik van een warmtepomp is nog relatief onbekend. Er zijn een aantal varianten, die we hieronder uiteen zullen zetten:

  1. Een warmtepomp die is aangesloten op je cv-ketel. Dit heet ook wel een hybride systeem. De cv-ketel springt alleen aan op momenten dat het erg koud is en de pomp alleen niet voldoende warmte kan geven. Ook heb je de cv-ketel nog nodig voor het verwarmen van het water dat je gebruikt. De werking van een hybride pomp kun je zien als een vicieuze cirkel waarbij warmte, damp en een koudemiddel een belangrijke rol spelen. Het is een technisch proces dat zichzelf in stand houdt en jouw huis kan voorzien van de benodigde warmte.
  • Een volledig elektrische warmtepomp: dit type heeft geen aansluiting met de cv ketel meer nodig. Het zorgt voor verwarming van de woning en voor het warme water dat je gebruikt. Andere benamingen voor deze warmtepomp, zijn: combi, volledig of all-electric warmtepomp.

Het haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en maakt daar de gewenste temperatuur van. Er is een voorraadvat waar het warme water in bewaard wordt. Het formaat heeft iets weg van een grote koelkast. Bij deze pomp heb je vloerverwarming of radiatoren nodig die warmte afgeven bij een lage watertemperatuur.

  • De ventilatiewarmtepomp is alleen mogelijk bij woningen die een systeem hebben voor mechanische ventilatie. Hierbij wordt de warme lucht in je huis naar buiten geblazen. Door roosters en raampjes komt er vervolgens koude buitenlucht terug het huis in. De pomp haalt energie uit de warme lucht die naar buiten gaat en gebruikt dat voor de centrale verwarming. Omdat het een relatief klein systeem is, ter grootte van de mechanische ventilatiebox, heb je meestal nog een cv-ketel nodig om je huis aanvullend te verwarmen.
Duurzaam wonen - lagere energiekosten

Subsidie mogelijkheden

Ook de overheid moedigt het aan om je huis te verbeteren en zo het energiegebruik drastisch te verlagen. Daarom zijn er diverse mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Dat maakt het extra aantrekkelijk om over te gaan op de aanschaf. Check daarom altijd even de website van de overheid.

Maar is een warmtepomp eigenlijk al verplicht? Vincent Mossel publiceerde begin dit jaar een artikel met daarin het antwoord….

Let hier tot slot ook op

Niet alle maatregelen die je door zult voeren, leiden direct tot een lagere energierekening. Allereerst is er natuurlijk de aanschaf van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen. Afhankelijk van waar je voor kiest, moet je rekening houden met een terugverdientijd van ongeveer 5 tot 10 jaar. Ook het juist isoleren van je woning vraagt om een investering. Daarnaast kun je een stijging merken in het verbruik van elektriciteit. Ook al bespaar je op gas, er staan kosten van elektra tegenover. Al met al is het duidelijk dat verduurzamen een uitermate goed idee is en de balans naar één kant overslaat: het is goed voor het milieu èn voor je portemonnee.

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99