Hoe los je schimmel op de muur in de kelder op?

Het is de ruimte in je huis waar je het minst vaak komt. Toch is het de plek waar de grootste problemen kunnen ontstaan. Het gaat over de ruimtes die onder de begane grondvloer liggen: de kelder, het souterrain en de kruipruimte. Kelderlekkage is een veelvoorkomend probleem, waar gelukkig op meerdere manieren iets aan te doen is.

Schimmel op de muur in huis

Je herkent het misschien wel: het begint met een muffige geur in huis. Je hebt het gevoel dat er iets niet helemaal goed zit, maar je kunt er je vinger niet op leggen. Na verloop van tijd zie je op sommige plekken wat schimmel in huis ontstaan en beginnen je zorgen grotere vormen aan te nemen. Het is dan zonder meer tijd om op onderzoek uit te gaan en maatregelen te nemen.

Vochtproblemen in de kelder, kruipruimte of souterrain

Het maakt niet uit of het gaat om een groot souterrain met speelruimte voor de kids, om een functionele kelder met plaats voor je auto of om een kruipruimte onder de woning. Water vindt zijn eigen weg. Als de waterstand hoger is dan de kelder diep is, zal het water druk naar boven uitoefenen waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan. Maar er kunnen ook andere oorzaken aan ten grondslag liggen. Wat denk je van een afvoer die niet meer waterdicht is, een riolering die kapot is gegaan of een waterleiding die vernieuwd moet worden. Het is daarom verstandig om met regelmaat een controle uit te voeren en niet te wachten totdat de schimmel op de muur zichtbaar is.

Herstel van vochtproblemen

Als de oorzaak wordt weggehaald, dan verdwijnen de gevolgen meestal gemakkelijk. Zeker in het geval van een lichte mate van vochtdoorslag is het herstellen van de schade niet heel ingewikkeld. Meer dan een nieuwe verfbeurt om de kringen die zijn ontstaan weg te halen, is er dan niet nodig. Als het vocht langere tijd de kans heeft gehad om schade aan te richten, dan zijn er meer herstelwerkzaamheden nodig. Stucwerk dat los zit, hout dat is gaan rotten en roestvorming op ijzer vraagt om een gedegen aanpak.

Vochtprobleem oplossen

Om er zeker van te zijn dat het probleem zich niet herhaald, kun je de kelder waterdicht maken. Dat kan op verschillende manieren gedaan worden:

  • Door het injecteren met een speciaal vochtwerend middel.
  • Door het gebruik van minerale mortels, in de volksmond zou je dit cement kunnen noemen dat is ontwikkeld om water af te stoten.
  • Er kunnen, net als op een dak, bitumen worden aangebracht om het water buiten te houden.
  • De grond kan worden bewerkt zodat dit water afstoot.
  • Bij een lekkage door een defecte leiding of riolering, moet er natuurlijk gezorgd worden voor het herstellen hiervan plus het afdichten van de doorvoeren.

Het moge duidelijk zijn. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’, is hier zeker van toepassing!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 204