Het hoe & wat van het ophogen van de kruipruimte

Wanneer je als taxateur gevraagd wordt om een artikel te schrijven over het ophogen van de kruipruimte, poppen er meteen heel veel verschillende gedachten in je hoofd op. De allereerste gedachte was: ”hoe moet ik hier een leuk en duidelijk blog over schrijven”. Want waarom zou je in vredesnaam je kruipruimte willen ophogen?

Het moge duidelijk zijn; in dit artikel neem ik je mee naar de onderste regionen van het huis: de kruipruimte!

Het belang van de kruipruimte

De kruipruimte, de kelder of het souterrain, wordt in veel verhalen gebruikt als er iets spannends staat te gebeuren. De donkere plek waar bijna nooit iemand komt. Het ondergeschoven kindje van het huis vol met spinnen en stofdraden. In werkelijkheid is de kruipruimte juist een belangrijk onderdeel van de woning. Dit is de plek waar je kunt zien hoe het met de dragende functie van je huis gesteld is en waar het leidingwerk zich bevindt. Het is de plaats die in nauw contact staat met de aarde. Waar de vrieskou en het water in de bodem vrij spel hebben. Als er hier iets niet klopt, heeft dat gevolgen die je van tevoren niet kunt overzien.

Hoe zit het bij jouw huis?

Ik vermoed dat jij, als lezer van dit stuk, inmiddels een beeld gevormd hebt over je eigen situatie en in een van de onderstaande groepen valt:

De groep die denkt: “Hier is alles dik in orde”.

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: Super fijn dat je dat zo ervaart! Helaas gaat het om invloeden van buitenaf waar je nauwelijks grip op hebt, zoals bijvoorbeeld door de veengrond waarop Nederland ligt. In Nederland kan de grond per jaar enkele millimeters tot soms wel centimeters zakken. Kortom: lekker genieten van je huis, maar lees toch even dit artikel door. Als je er zelf niets aan hebt, kun je de nieuw opgedane kennis delen met iemand voor wie het wel van toepassing is.

De groep die iemand kent, die ook weer iemand kent, bij wie er wel sprake is van het verzakken van de grond rondom de woning.

Niet iemand dichtbij dus, maar lekker ver weg. Je hebt er wel eens van gehoord en je weet dat het kan gebeuren. Je bent er daarom zelf ook alert op en houdt het in je achterhoofd. In het volgende kopje gaan we dieper in op de verschillende redenen, lees dus zeker verder.

De groep die zich achter de oren begint te krabben en denkt “Oei, dit zou zomaar bij ons het geval kunnen zijn”.

Deze groep kan ik geruststellen. Er zijn oplossingen! En je bent niet de enige bij wie dit gebeurt. In heel Nederland zijn er zo’n 1.000.000 (1 miljoen dus) woningen waarbij het straatwerk dreigt te verzakken. Dat is nogal niet wat! Reden genoeg om er aandacht aan te besteden.

Oorzaken van verzakkingen

Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waarom de oprit zakt en je terras niet meer recht ligt. Dit kan overal gebeuren, ongeacht waar in het land je woont.

Het kan, in willekeurige volgorde, onder andere gaan om:

  1. Een paalfundering van hout die is gaan rotten doordat de grondwaterstand lager is komen te staan en er zuurstof bij de palen is gekomen. Hier is een houten fundering niet van gediend.
  2. Het gebruik van de zogenaamde ‘Kwaaitaalvloeren’ (of aanverwante vloeren) waarbij de wapening in het beton is gaan roesten door verkeerd gebruik van toegepaste materialen.
  3. Verzakking van de bodem door kleigrond en/of een veranderende grondwaterstand.
  4. Verzakking van de aarde door afgravingen, grondwerkzaamheden, gaswinning en dergelijke.
  5. Een fundering op staal zonder voldoende ventilatie. In tegenstelling tot wat de uitdrukking doet vermoeden, gaat het hier om het gebruik van houten vloeren en balken direct op de (zand)grond. Dit is over het algemeen een prima fundering, echter als er te weinig ventilatie is aangebracht, wordt de vloer te vochtig en kan het hout gaan rotten. Hierdoor verzakt de begane grondvloer.

Oplossingen

Elk probleem kent zijn eigen specifieke oplossing. Het is dan ook van belang om direct in actie te komen en een specialist om hulp te vragen.

Ophogen met zand

Zandblazen in kruipruimte

Als we het hebben over een verzakking waarbij verplaatsing van de grond de oorzaak is, is het ophogen van een kruipruimte de meest efficiënte oplossing. Alle gaten en gangen die zijn ontstaan doordat de grond is weggespoeld of verschoven, zullen moeten worden opgevuld. Laten we daarom eens kijken naar dé manier om een kruipruimte op te hogen.

De kruipruimte ophogen door middel van zandblazen

Het komt hierop neer: door het inblazen van zand onder de woning, worden de lege plekken opgevuld. Hierdoor komt de stabiliteit in de bodem terug en worden ergere situaties voorkomen. Dat klinkt heel simpel en eigenlijk is dat het ook. Mits je daarvoor de juiste apparaten en machines hebt natuurlijk. Er worden blaaswagens, slangen, buizen en machines gebruikt om het zand op de juiste plek te krijgen en om bochten en grote afstanden te overbruggen. En deze blaaswagens kun je ook voor andere doeleinden inzetten, zoals het ophogen van de tuin of het dempen van de vijver.

Andere toepassingen, zoals isolatie.

Wat denk je bijvoorbeeld van het blazen van schelpenisolatie. Energiezuinig wonen en duurzaam bezig zijn met het milieu, zijn in deze tijd enorm van belang. Het isoleren van je dak, gevel en vloer wordt dan ook steeds belangrijker. Het inspuiten van je kruipruimte met schelpen is weliswaar niet zo bekend, maar wel degelijk een goede manier van isoleren. Schelpenisolatie is niet gevoelig voor vocht en daardoor een isolatiemiddel dat niet kwetsbaar is. Doordat de bodem is voorzien van een dikke laag schelpen, blijft de temperatuur in huis gelijkmatiger en voelt het een stuk behaaglijker. Bovendien is het goed voor je energierekening en houdt het ongedierte buiten de deur. Een duidelijke win-winsituatie dus.

Slotnoot

Nu dit artikel ten einde is gekomen, hoop ik dat je een stuk wijzer bent geworden over het wel en wee van het ophogen van de kruipruimte. Ik hoop dat je niet meer schrikt als je terras of oprit verzakt en dat je zand en schelpen in een ander daglicht bent gaan zien. Vooral hoop ik dat je nog heel lang met veel plezier van je huis en tuin kunt genieten!

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 207