8x stappen voor een optimaal tuinontwerp

Je durft het aan om zelf je tuin te ontwerpen. Of je nu al jarenlang in dezelfde tuin de zomer doorbrengt of dat je een nieuwe woning intrekt en de tuin wil inrichten naar jouw wens: je moet een tuinontwerp maken. En dat doe je aan de hand van deze acht stappen. Schrijf je mee?

Stap 1: meet de tuin op en maak een schets van de tuin 

Het spreekwoord luidt niet voor niets: meten is weten. Je kunt niet zonder de juiste afmetingen aan de slag met een tuinontwerp. Stap één is dan ook om met een rolmaat door de tuin heen te banjeren. Vervolgens maak je met deze afmetingen een schets van de tuin. Dit mag zo gedetailleerd als je kan. Daar maak je het alleen maar makkelijker mee voor jezelf.  

Stap 2: bepaal je wensen

Tja, wat wil je nu allemaal in de tuin? Wil je ruimte voor een gezellige buitenkeuken met een groot terras. Of wil je juist meer ruimte voor de natuur of misschien wil je wel een buitenverblijf bouwen? Wat je wensen ook zijn, noteer ze allemaal. Dit betekent niet dat alles mogelijk is in jouw voor- of achtertuin, maar het maakt het maken van een tuinontwerp wel een stuk overzichtelijker. Bepaal welke elementen écht in je tuin moeten terugkomen en deel de rest van je wensen in op prioriteit.

Stap 3: Waar is de zon en waar is de schaduw?

Dit is een belangrijke stap die niet overgeslagen mag worden. Waar komt de zon op en waar gaat hij onder? Heb je een tuin op het zuiden? Dan is het fijn als je schutting niet te hoog is zodat je zo lang mogelijk van het zonnetje kan genieten. Wanneer je al lang in de woning woont, weet je hoe de zon draait. Weet je dit nog niet zeker? Kijk dan goed naar de zon of vraag aan de buren waar de schaduw en waar de zon komt.

Stap 4: Welke stijl krijgt de tuin?

Nog zo’n lastige vraag! Maar je hebt veel profijt van het antwoord. Je kunt namelijk alle tuinmeubels, accessoires enzovoort hier op aan passen.

Welke stijl krijgt de tuin?

Je kunt kiezen uit de volgende tuinstijlen:

 • Klassiek (symmetrische indeling, duidelijk middelpunt, rustige bestrating)
 • Modern (strakke vormen)
 • Landelijk (groot gazon met een terras, ruimte voor water, natuurlijke erfscheiding)
 • Eco tuin (veel dieren en planten, gezonde plantenmix, moestuin, compost maken, houten tuinmeubelen)
 • Stadstuin (beperkte ruimte, hoogteverschillen)
 • Kindvriendelijk (ruimtelijk, hoogteverschillen, tuinhuisje)

Stap 5: Leg de benodigde dingen direct aan

Bij het maken van een optimaal tuinontwerp schieten sommige elementen erbij in. Dat is logisch. Je maakt immers niet elke dag een tuinontwerp. Regel de volgende elementen daarom direct voordat je overgaat na de volgende stap. Dus niet overslaan hè!

 • Leg een besproeiingsinstallatie aan.
  • Wanneer je hier voor kiest hoef je in de zomer niet elke avond met een tuinslang in de weer. Ideaal wanneer je een groot gazon gaat aanleggen in je hernieuwde of nieuwe tuin.
 • Zorg dat je een buitenkraan hebt.
  • Regel deze aansluiting nog voordat je verder gaat met de rest van het tuinontwerp. Er zijn tegenwoordig ook buitenkranen die wél tegen vorst kunnen.
 • Maak een lichtplan voor buiten
  • Je houdt hier bijvoorbeeld rekening mee tijdens de aanleg van een vijver of zwembad. Door dit van tevoren te doen, ben je altijd verzekerd van licht buiten in de tuin.

Stap 6: welke vloer voor het terras?

Aangezien je net de stijl van je tuin hebt bepaald, wordt het kiezen van de juiste vloer voor het terras opeens een stuk makkelijker. Kies bijvoorbeeld voor een grote naadloze betontegel wanneer je een hele moderne tuin wil creëren. Een bestrating van baksteen geeft juist een hele landelijke en klassieke uitstaling aan je tuin. Ook is het mogelijk om vlonderplanken of vlondertegels van hout, bamboe of composiet aan te leggen in de tuin met een natuurlijke uitstraling. Een houten vlonder of een vlonder van composiet is bovendien erg duurzaam en eco-vriendelijk.

Stap 7: maak een keuze uit de schutting

Hout beton schutting

Je tuin moet in de meeste gevallen ook een passende omheining krijgen. Dit kan een natuurlijke schutting zijn zoals een grote heg of een lage border met bijzondere planten. Maar in dicht bevolkte gebieden, zoals middenin de stad, moet je toch een keuze maken uit een schutting. Je kunt kiezen uit een schutting van:

 • Hardhout
 • Composiet
 • Beton en hout
 • Gedeeltelijk glas

Welke het beste past in jouw tuinontwerp, hangt af van welke stijl je hebt gekozen en welke vloer je gaat neerleggen in de tuin. Je kunt ook meerdere schuttingen met elkaar combineren. Bijvoorbeeld een kant met een draadscherm en een kant met een traditionele houten schutting. De keuze is wederom aan jou!

Stap 8: maak een zogeheten vlekkenplan

Deze laatste stap voordat je een optimaal tuinontwerp hebt gecreëerd klinkt misschien een beetje abstract. Met een vlekkenplank bedoelen we een basisplattegrond met daarop alle elementen die we hierboven hebben besproken. Denk aan een terras, gazon, vijver, boom, haag, pad, schuur, kas, buitenkeuken, moestuin, verlichting, leidingen etc. Zo weet je precies waar wat komt te staan.

En nu? Je tuinontwerp is zo goed als klaar. Nu kun je aan de slag met het realiseren van die droomtuin. En mocht je nog vragen hebben: je kunt altijd advies vragen aan de experts van HomingXL. Succes!

Andre Lindebol
Andre Lindebol
Artikelen: 99