Moestuin van een zaadje naar een krop sla…

Bij mij in het dorp hebben we een kleine moestuin wat we ook wel een volkstuin noemen, waar ik in het voorjaar tot en met de zomer langs loop als ik met mijn vriendin ga wandelen. Zoals ik al zei het is geen grote maar bestaat al heel lang en wordt gerund door een vereniging. Als je daar wilt tuinieren moet je daar dus lid van worden. Het ziet er echt super gezellig uit en meerdere keren in het jaar organiseren ze ook allerlei activiteiten

Wat is een moestuin

Een moestuin/volkstuin is eigenlijk een particuliere tuin die  niet bij je eigen woning ligt. Volkstuinen zijn er in vele soorten en maten: van traditionele moestuinen waar groente en  eventueel fruit en kruiden op worden verbouwd, tot siertuinen met bloemen, heesters, een gazon of een vijver. Erg ideaal dus als je een klein tuintje of helemaal geen tuin heb als je bijv. op een flat woont.

Wat zijn de populairste groenten

Wat zijn de populairste groenten
  • Radijsjes daar kan het bijna niet fout mee gaan. Ze groeien makkelijk en snel. Een perfecte manier dus om te starten met een  moestuin.
  • Rode bieten zaai je vanaf half april in de grond. Deze groente groeit makkelijk en snel. De bieten kan je vervolgens oogsten vanaf juni tot oktober.
  • Courgettes groeien heel snel, na zes weken kan je al gaan oogsten.
  • Rucola groeit makkelijk in de zon maar kan ook prima in half schaduw.
  • Lente-uitjes hebben veel water nodig , ze staan niet graag droog. In de zomer kan je de lente-uitjes oogsten.
  • Pompoenen, wees eerlijk daar denk je aan als het herfst is. Maar met het zaaien moet je er al vroeg bij zijn! Zorg ook voor voldoende ruimte, ze nemen namelijk flink wat ruimte  in beslag.
  • Komkommers zijn ook weer super makkelijk om te kweken in je eigen tuin. Ze houden van veel warmte en hebben niet al te veel water nodig.
  • Prei die je zowel in het vroege voorjaar als in april kunt zaaien.
  • Tomaten zijn zéér populair alleen niet de aller makkelijkste groenten om te kweken in je  moestuin. Ze groeien namelijk het beste in een kas, waar je ze vervolgens pas vanaf juni verplaatst naar je moestuin. Tomaten zijn echte zonaanbidders dus hebben flink wat zon en warmte nodig.

Interesse in een moestuin? Lees dan ook het artikel over een led kweektent en de verschillende soorten.

Je leest het, op zich is het relatief eenvoudig om groenten in je moestuin te verbouwen als je het maar goed onderhoudt.

eenvoudig om groenten in je moestuin te verbouwen

Verse tomatensoep

De man van een oud collega van mij had ook een moestuin en zo nu en dan nam ze dan komkommertjes, tomaatje of rucola mee. En eerlijk is eerlijk het smaakt echt 100x beter dan wat we in de supermarkt kopen. Ook nam ze regelmatig zelfgemaakte verse tomatensoep mee, nou ben ik zo’n keukenprinses die geen tomatensoep maken kan, dus op dat moment is het dan extra smullen!! Een tip van haar was om juiste goede rijpe tomaten te gebruiken omdat deze juist veel meer smaak hebben. Maar heb je nou geen kas dan kan je natuurlijk ook tomaten uit blik nemen.

Lees ook: ​​Tips om heggen op een veilige manier te snoeien

Veel plezier als jij je aan een moestuin gaat wagen, ik blijf er vooral met veel plezier langs lopen en zien hoe de mensen bij in het dorp daar hun hobby uitoefenen

Redactie
Redactie

Blog.huislijn.nl is het contentplatform van de huizenwebsite Huislijn.nl. Huislijn.nl heeft maandelijks 640.000 unieke bezoekers en 6.700 mensen volgen Huislijn.nl op Facebook. Huislijn.nl biedt via haar contentplatform bezoekers interessante content aan over alles rondom wonen. Bijvoorbeeld informatie over het kopen of verkopen van een woning, interieur trends, tuinieren, verbouwen of het verduurzamen van je woning.

Artikelen: 252