Dé geheime tip voor het vergroten van je woonoppervlakte (ook handig als je je huis gaat verkopen)

De invloed van (zon)licht in je huis. Een ding staat vast: licht is onmisbaar in het leven. Van zonlicht worden we vrolijk. Ook wordt er gratis en voor niks vitamine D aangemaakt, wat weer goed is voor ons lijf. Een ontzettend goede reden dus om zo veel mogelijk licht in je woning binnen te laten. Bijvoorbeeld door een Velux dakraam te laten plaatsen. En daar gaat het in dit blog over.

De meetinstructie

Veel huiseigenaren hebben weleens gehoord van de Meetinstructie. Deze instructie wordt als leidraad gebruikt bij het bepalen van de woonoppervlakte van je huis. Het is gebaseerd op het Bouwbesluit en de daarin opgenomen NEN 2580. Alle makelaars en taxateurs zijn verplicht om deze Meetinstructie te gebruiken om de gebruiksoppervlakten van de ruimtes te bepalen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld ‘overige inpandige ruimten’ en ‘gebruiksoppervlakte wonen’.

Het belang van de grootte van het dakraam

Een van die regels is dat een zolder pas als gebruiksoppervlakte wonen aangemerkt mag worden, als er voldoende daglichttoetreding is.  Er moet sprake zijn van meer dan 0,5 m² raamoppervlakte. En hierin ligt het geheim voor het bereiken van meer mensen die jouw woning willen kopen. Mensen zoeken vaak op grootte. En jouw zolder waar je prima kunt staan en die je volop gebruikt, wordt niet meegerekend als het raam niet groot genoeg is. Daardoor loop je misschien een koper mis. Het is dus niet alleen voor je eigen gebruik erg prettig om grotere dakramen te plaatsen in je huis, het is ook voor de verkoop van belang.

De verschillende mogelijkheden uiteen gezet

kantoor aan huis - zolder isoleren

Als je dan toch kiest voor een nieuw dakraam, kun je het beter maar goed doen. Dat kan onder andere op de volgende manieren:

  1. Door bij de aanschaf van je dakraam meteen een Velux rolgordijn aan te schaffen. Het maakt de investering wel wat hoger, maar je zult er een boel plezier van hebben, het past precies en het ziet er erg netjes uit. Denk ook eens aan een hor of een verduisterend gordijn.
  2. Er zijn verschillende groottes verkrijgbaar die je ook nog eens zelf samen kunnen stellen. Het ouderwetse dakraam dat bestaat uit maar 1 type en 1 maat, is verleden tijd. Er zijn 2-in-1 varianten, maar ook 3-in-1 varianten waarbij er dus 3 ramen naast elkaar zitten. Daarnaast is er een mogelijkheid om ze op afstand te bedienen door middel van zonne-energie of op netstroom. Dat lijkt wellicht overbodige luxe, maar het kan erg handig zijn voor de plekken waar je minder goed bij kunt en het toch prettig is om af en toe de ramen te openen.
  3. Een andere leuke tip is het balkonvenster. Dit type raam zien we in Nederland nog niet vaak, maar is wel degelijk een heel handige optie. Het zorgt ervoor dat je met het raam binnen het dakvlak blijft, maar er toch een soort balkon van kunt maken met een balustrade. Je hebt hier geen vergunning voor nodig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een dakkapel.

Genoeg te kiezen, nietwaar?

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is al jarenlang actief in de vastgoedbranche als taxateur en HuizenVerkoopExpert.

Daarnaast schrijft zij met veel plezier blogs over alles wat met wonen te maken heeft.

Artikelen: 200