Vergroot je woonoppervlak met een dakopbouw

Met een dakopbouw kun je het woonoppervlak van jouw huidige woning enorm vergroten. Wanneer jij dus meer ruimte nodig hebt voor gezinsuitbreiding, een plek voor de kids of een kantoor is dit de perfecte oplossing. Verhuizen is dus helemaal niet meer nodig! Een dakopbouw is simpelweg een uitbreiding van je woning die gebouwd wordt op een bestaande verdieping. Dit kan zijn op een schuin dak, of op een plat dak. De mogelijkheden voor een dakopbouw zijn eindeloos. Zo kun je kiezen uit verschillende materialen, oppervlaktes en details. Afhankelijk van je budget kun je de gewenste keuzes maken.

Een groter woonoppervlak met een nokverhoging

In veel gevallen volstaat het plaatsen van een dakkapel voor een leefbare zolder. Heb jij echter een lage nok, dan zal het plaatsen van een dakkapel niet zorgen voor een leefbare ruimte. Het dak is immers te laag, waardoor je niet rechtop kunt staan in de ruimte. Je kunt dan kiezen voor een nokverhoging. Op deze manier wordt de nok van jouw woning verhoogd waardoor je dus meer hoogte, ruimte en leefbare oppervlakte creëert. Op deze manier creëer je als het ware een volwaardige nieuwe etage op jouw woning.

Welke soorten dakopbouwen zijn er?

verschillende dakkapellen

Wanneer je kiest voor een dakopbouw heb je de keuze uit een dakopbouw met een verhoogde nok of een dakopbouw met een verlengde nok. Wanneer je kiest voor een verhoogde nok, wordt het dak een beide zijde verhoogd. Wanneer je kiest voor een verlengde nok, wordt alleen aan één kant van de woning het dak verhoogd. Afhankelijk van jouw situatie kun je de keuze maken uit een van beide. Met een verhoogde nok kun je de meeste extra ruimte creëren.

Is er een vergunning nodig voor een dakopbouw?

Stel jij wil een Prefab dakopbouw laten plaatsen, kan dit dan zomaar? Voor het laten plaatsen van een dakopbouw heb je áltijd een omgevingsvergunning nodig. Je zal dus eerst een vergunning moeten aanvragen bij de gemeente voordat je van start kunt. De vraag is alleen of je deze vergunning krijgt. Om deze vergunning te krijgen moet je aan verschillende eisen en regels voldoen. Zo moet een dakopbouw in een bestemmingsplan passen en wordt er gekeken naar de welstandseisen. Hierin staat bijvoorbeeld vermeld welke materialen er gebruikt mogen worden of welke kleur de opbouw moet krijgen. Het is belangrijk om de vergunning goed te regelen voordat je begint met verbouwen.

Lees ook: Van welke dakbedekking maakt een dakdekker gebruik?

Wat zijn de beste materialen?

De keuze van het materiaal van jouw dakopbouw heeft een grote invloed op het aanzicht van de woning. De meest gebruikte materialen voor een opbouw zijn hout, steen of zink. Wanneer jouw woning uit steen bestaat, dan is het wellicht de beste optie om de opbouw ook van steen te laten bouwen. Op deze manier blijft jouw woning één geheel en lijkt het alsof de dakopbouw altijd al aanwezig is geweest. Kies jij voor een ander materiaal, dan is dit natuurlijk zichtbaarder. Helaas heb je niet altijd een eigen keuze omdat er ook eisen gesteld kunnen worden vanuit de gemeente bij de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 227