Slimme tips om van je zolder een mooie ruimte te maken

Ben je er eindelijk aan toe om de zolder eens goed op te ruimen en op te knappen? De extra ruimte boven in huis wordt vaak vergeten of alleen maar gebruikt om koffers en de kerstspullen op te bergen. Maar met een beetje aandacht en moeite kun je ook van je zolder een hele gezellige, extra kamer maken. Zeker als je je laat inspireren door deze tips.

Licht en ruimte op je zolder

Veel zolders hebben een kleiner raam, dat ook nog eens in een schuin dak geplaatst is. Dat kan een mooi zicht geven op de sterrenhemel ’s nachts, maar soms is het licht dat overdag binnenkomt in verhouding tot het oppervlak niet genoeg. Je kunt dit oplossen door te investeren in een nieuwe dakkapel. Maar ook als je deze uitgave niet wilt doen, zijn er nog andere oplossingen die je eenvoudig zelf kunt realiseren. Dat kan op twee verschillende manieren: met lichte kleuren werken en verlichting op de juiste plaatsen aanbrengen. Op de muren en het schuine dak breng je bijvoorbeeld verf aan in een offwhite tint. Plaats vervolgens een paar GU 10 spots op meerdere punten tegen het schuine dak. Kies daarbij voor GU 10 spots die het daglicht het dichtst benaderen. Zo kun je overdag profiteren van een helder licht om te kunnen lezen of knutselen. Met een dimmer stel je de lichtsterkte ’s avonds in voor een warmere sfeer.

Een functionele indeling van je zolder

Bedenk, voordat je de zolder gaat opknappen, wat je ermee wilt doen of welke bestemming je eraan wilt geven. Want de opbergruimte die je nu hebt op zolder, zal waarschijnlijk onmisbaar zijn. Je kunt met de volgende twee tips blijven profiteren van de praktische ruimte die de zolder biedt, maar tegelijk ook extra leefruimte creëren. Ten eerste verdeel je de zolder in meerdere ruimtes. Dit kan een opberghok zijn, een ruimte waar je de wasmachine en een droogrek neerzet en een ruimte waar je een logeerbed of een bureau plaatst. Ten tweede plaats je het bed met het hoofdeinde onder het schuine dak. Dat bespaart ruimte. Ook een bureau kun je onder het schuine dak neerzetten. Met GU 10 spots zorg je vervolgens voor de juiste lichtsterkte van je bureaulamp of van je leeslampje.

Bespaar ruimte met inbouwkasten

Kledingkast

Inbouwkasten kun je eenvoudig onder het schuine dak van de zolder plaatsen. Hierdoor maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte op de vloer, zonder dat je inlevert aan woonoppervlak. Denk ook tijdens het monteren van de inbouwkasten aan het installeren van GU 10 spots. Je kunt deze spots met een afstandsbediening aandoen, zodat je altijd genoeg licht hebt als je iets uit de kast wilt pakken. Deze GU 10 spots monteer je eenvoudig aan de binnenzijde van de kastwand, of je plaatst ze aan het schuine plafond. Zeker als je tijdens de verbouwing extra plafondplaten hebt aangebracht om de dakisolatie achter te bevestigen, is dat een uitstekende manier om ook de GU 10 spots in te bouwen. Met de combinatie van een geïsoleerd huis, energiezuinige verlichting en een opgeruimde zolder, kun je extra genieten van je sfeervolle nieuwe kamer in huis.

Julia Van der Klavers
Julia Van der Klavers
Artikelen: 60