Kruipruimte isoleren met schuimbeton

De gasprijzen stijgen, de maatregelen voor duurzaamheid worden aangescherpt en bovendien willen we graag veel comfort in huis. De kruipruimte isoleren of voerisolatie aanbrengen, is dan een uitstekend idee:

  • De stookkosten worden lager.
  • Het huis is goed geïsoleerd.
  • En als bonus heb je warmere voeten.

Een goede reden dus om het in dit artikel eens te hebben over de isolatie van je kruipruimte en van de vloer door middel van schuimbeton.

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is een mengsel van bindmiddel met dierlijk eiwit. Het is licht en sterk tegelijk, goedkoper dan menig ander materiaal om mee te isoleren, erg duurzaam en het is gemakkelijk om te verwerken. Bovendien zijn er meerdere toepassingen voor. Zo kun je het bijvoorbeeld gebruiken om:

  • de kruipruimte mee te isoleren;
  • een fundering te maken voor lichte constructies of
  • te storten als isolerende vloer waarop nog een afwerkvloer kan worden aangebracht

Wat kost het isoleren met schuimbeton

Ik benoemde het al even; schuimbeton kent vele voordelen. Bovendien is deprijs van schuimbeton minder hoog dat diverse andere vormen van isolatie. Uiteraard is de prijs afhankelijk van diverse zaken zoals de bereikbaarheid van de plaats waar er gestort moet worden. Ook de grootte van de ruimte is van belang. Hoe groter het oppervlak, hoe lager de prijs. Het is dan ook zinvol om een prijsopgave aan te vragen en te vergelijken met andere manieren van isoleren.

Over welke besparing op de stookkosten hebben we het?

Het is jammer genoeg niet mogelijk om precies een bedrag te noemen als het gaat om hoeveel je zult gaan besparen. Dit alles hangt af van diverse factoren, zoals je woon- en gezinssituatie. Wel is er een terugverdientijd te noemen; over het algemeen ligt dit voor het isoleren van je vloer of de kruipruimte op ongeveer een jaar of 5 tot 10. Dat lijkt misschien wat lang, maar in de tussentijd geniet je al wel van het verhogen van je comfort.

Wanneer kun je niet isoleren?

Er wordt in de media veel gesproken over kruipruimte isolatie, toch hebben veel woningen in Nederland geen kruipruimte en is het dus simpelweg geen optie om te isoleren. In dat geval kun je wel denken aan het isoleren van je vloer. Maar ook die optie is niet in alle gevallen even gemakkelijk uit te voeren. Met het storten van een isolatielaag wordt de vloer hoger. Daardoor kom je niet uit met de kozijnen. Als je isoleren overweegt, is het meest gunstige moment om dat te doen als je net een huis hebt gekocht en je een nieuwe vloer wilt gaan leggen. Dat scheelt een hoop gedoe achteraf.

Ook is het niet verstandig om te isoleren als je een houten begane grondvloer hebt en er sprake is van vochtproblemen vanuit de bodem. Controleer in dat geval eerst of de vloerbalken nog voldoende in tact zijn. Anders is het verstandig om eerst de balken te vernieuwen en vervolgens de isolatie aan te laten brengen. Jet hoort het al: het advies vragen van een specialist is dus altijd het devies! Als je dat hebt gedaan en je kiest voor isolatie, dan weet je zeker dat je er de komende jaren lekker warm bij zit.

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane, een ervaren professional in de vastgoedbranche, brengt haar jarenlange expertise als taxateur en HuizenVerkoopExpert naar de wereld van schrijven. Met een passie voor alles wat met wonen te maken heeft, deelt zij haar inzichten en kennis in boeiende artikelen. Diane's schrijfstijl weerspiegelt niet alleen haar kennis van onroerend goed, maar ook haar enthousiasme voor het creëren van informatieve en boeiende blogs over diverse aspecten van wonen. En dat kan variëren van de financiering van je nieuwe woning, de laatste interieurtrends, en het inrichten van je veranda, tot aan het verduurzamen van je woning met zonnepanelen of een warmtepomp, en het inrichten van je slaapkamer of badkamer.

Artikelen: 208