Hoeveel kost het leggen van een nieuwe vloer?

Zoals je misschien wel weet, is de vloer ontzettend belangrijk in een woning. Het vormt niet alleen de basis van het interieur, maar zorgt ook voor de juiste uitstraling en sfeer in de ruimte. Kan de vloer in jouw nieuwe woning wel een opknapbeurt gebruiken? Of past deze simpelweg niet bij jouw woonstijl? Het leggen van een volledig nieuwe vloer is een goede keuze, maar dit moet natuurlijk wel binnen het budget passen. In dit artikel vertellen we je hoeveel het ongeveer kost om een nieuwe vloer te leggen. 

 

Materiaalkosten

Van laminaat, PVC tot een gietvloer: de keuze voor een nieuwe vloer is ontzettend groot. De kosten van het leggen van een nieuwe vloer zijn dan ook sterk afhankelijk van het soort materiaal dat wordt gekozen. Elk materiaal heeft namelijk een andere prijs. Laminaat staat bekend als een budgetproof optie, maar de gietvloer prijzen kunnen sterk oplopen. De kosten hangen af van de kwaliteit, de prijs per vierkante meter en de plaatsingsmethode. Laminaat en PVC zijn bijvoorbeeld gemakkelijk zelf te leggen, terwijl een gietvloer in veel gevallen geplaatst moet worden door een professional. 

 

Zelf leggen of laten leggen? 

Als je een materiaalkeuze hebt gemaakt, heb je twee verschillende mogelijkheden. Ga je de vloer zelf leggen of laat je dit doen door een vakman? De totale kosten van de vloer zullen logischerwijs oplopen als je deze laat plaatsen door iemand die er verstand van heeft. Daarentegen weet je wel zeker dat het klusje goed geklaard wordt en bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite. Houd er rekening mee dat vloerenleggers verschillende prijzen kunnen hanteren. Je kunt bijvoorbeeld per uur betalen, per vierkante meter of er is een vaste prijs voor de hele klus opgesteld. 

 

Houd rekening met onderhoud

Een aspect dat vaak vergeten wordt bij het kiezen van een nieuwe vloer is het onderhoud. De aanschafkosten van de vloer kunnen nog wel zo goedkoop zijn, maar als je de vloer regelmatig moet laten onderhouden, kan goedkoop op lange termijn duurkoop worden. Een houten vloer moet bijvoorbeeld regelmatig onderhouden worden om de uitstraling te behouden terwijl een gietvloer weinig tot geen onderhoud vergt. Houd bij de aanschaf van een nieuwe vloer dus niet alleen rekening met het huidige kostenplaatje, maar kijk ook alvast naar de toekomst. 

 

mooie vloer in je interieur

Extra opties

Naast het materiaal, de plaatsingsmethode en het onderhoud hangt de prijs van een nieuwe vloer af van het aantal extra opties. Ben jij een echte koukleum? Dan is het mogelijk om vloerverwarming te laten plaatsen in de vloer. Natuurlijk is niet elke vloer hier geschikt voor, maar er zijn veel verschillende mogelijkheden. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om een bepaalde coating aan te brengen. Deze kan de vloer een hele andere uitstraling geven, maar zorgt er ook voor dat de vloer wordt beschermd tegen krassen en beschadigingen. 

 

Wist je dat de prijs van een nieuwe vloer voordeliger wordt naarmate er meer vierkante meters worden gelegd? Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de gehele woning met dezelfde vloer te laten bekleden en hier ook nog eens wat centjes op te besparen. 

Jennie Bekkema
Jennie Bekkema
Artikelen: 2