Jouw tuin klaar voor het voorjaar in 4 stappen

 Om ervoor te zorgen dat de tuin in het voorjaar weer tot leven komt, zul je even flink de handen uit de mouwen moeten steken. In deze periode leg je namelijk de basis in je tuin voor de rest van het jaar. Maar waar moet je dan allemaal aan denken? We hebben de basisdingen even op een rijtje gezet in de vorm van een stappenplan

Stap 1: De grote schoonmaak

Het is fijn om met een schone lei te beginnen. Start daarom bij het begin van de lente direct met het verwijderen van het onkruid en blad in je tuin. Van de overblijfselen van de winter wil je namelijk niet de rest van het jaar nog last hebben. Het weghalen van blad voorkomt ook verzuring in de grond. Onkruid wieden is belangrijk, omdat het door de voorjaarstemperaturen alweer flink begint te groeien. Wanneer je dit goed bijhoudt voorkom je dat het onkruid gaat woekeren en de overhand krijgt in de tuin. 

Stap 2: Terras schoonmaken

Niet alleen het groen in je tuin heeft in het voorjaar aandacht nodig. Geef ook je tuinmeubilair een opfrisbeurt. Maak alles goed schoon en zet eventuele houten meubels weer even in de beits. Controleer ook of er nog reparaties of onderhoud gepleegd moet worden aan de schutting en verwijder eventuele groene aanslag van de tegels.

Stap 3: Gazon onderhoud

Kunstgras

Als het goed is pleeg je regelmatig onderhoud aan je gazon. Maar misschien is het de afgelopen tijd toch een beetje blijven liggen vanwege het slechte weer. Nu de temperatuur alweer een tijdje wat hoger is, begint het gras ook alweer flink te groeien. Het is dus tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. Wanneer je dit gedaan hebt kan je gazon bemest worden. Was je eigenlijk van plan je gazon in te ruilen voor tegels in verband met het vele onderhoud? Denk dan eens aan het kopen van Kunstgras. Dit vergt vrijwel geen onderhoud en ziet er tegenwoordig bijna net zo realistisch uit als natuurlijk gras. Het hele jaar door een groen gazon zonder er veel tijd in te moeten stoppen. Met wat geluk kun je hier zelfs nog subsidie voor krijgen als je in een stimulerende gemeente woont.

Stap 4: planten

Nu is het tijd om de overige planten en bomen aan te pakken. Snoei zieke en dode takken van de bomen. Kijk ook of er dorre bladeren aan je planten zitten en trek deze er voorzichtig uit. Is er een plant die een beetje uit zijn jasje groeit? Verplaats hem dan naar een betere plek of splits de plant op. Bij dit laatste moet je wel opletten dat je ook de wortels goed splitst. Vervolgens kan er nu gekeken worden naar het planten van nieuwe zaden en planten. Voorjaarsbloemen als narcissen, tulpen en lenteklokjes kunnen nu al prima bloeien. Ook kun je alvast een start maken met bijvoorbeeld een moestuin. De zaden hiervoor stop je eerst nog binnen in een potje. In de loop van de lente kunnen deze dan naar buiten verplaatst worden. 

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101