Let op het onderhoud van het dak

Je denkt er niet meteen aan als je op zoek bent naar een huis, maar een goed onderhouden dak is cruciaal voor ieder huis. Hoe zonde zou het zijn als het regenwater langs je nieuw gestuukte en geverfde muren over je nieuw meubeltjes stroomt. En wat zou je enorm balen als de spullen, die je nog even in dozen op zolder hebt staan, nat worden. Lekkage en wateroverlast zijn een ramp, maar een goed dak houdt je niet alleen droog. Het is ook belangrijk voor de warmte en het comfort. Een slecht onderhouden dak laat wind en kou door en zo krijgen vocht en schimmel kans je huis binnen te dringen.

Dak onderhouden

Een dak slijt. Het krijgt ook nogal wat te verduren. Denk aan regen, zon, hagel, storm, maar ook hitte en kou. Vuil, planten en vogels kunnen ook schade toebrengen aan je dak. Het is dus geen slecht idee het dak van je woning te (laten) inspecteren. Hetzelfde geldt voor dakgoten en schoorstenen en voor de daken van schuurtjes of de garage. Liggen alle pannen nog recht, zijn ze niet gebroken en vertoont de dakbedekking van de uitbouw of de dakkapel geen sporen van slijtage? Voor advies over het onderhoud van alle soorten daken kun je bij de dakdekker terecht. En mocht je lekkage hebben dan kan hij met een spoedreparatie verdere schade voorkomen.

De dakdekker kan je ook adviseren over het meest geschikte materiaal voor je dak. Er komen steeds meer mogelijkheden en de verschillende soorten dakbedekking hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en hun eigen kostenplaatje. Zelf een dak onderhouden of vernieuwen is lastig en gevaarlijk. Het is typisch een klus om over te laten aan de vakman. Zij hebben de juiste ervaring en materialen om dit specialistische werk, ook op grote hoogte, veilig uit te voeren. Ook kennen zij de nieuwste materialen en weten ze aan welke regels en voorschriften ze moeten voldoen. Zij voeren ook op de voorgeschreven wijze het oude dak en alle restmaterialen voor je af.

Dakgoten

ontstoppen dakgoot

Ook dakgoten moeten worden onderhouden en vooral regelmatig schoongemaakt. Een lekkende of verstopte dakgoot kan een hoop ellende en schade veroorzaken. Zeker in de herfst is de kans op een verstopping door vuil en bladeren aanwezig. Water dat niet via de dakgoot weg kan, loopt langs de muur en kan schade geven aan stenen en, voegen en houtrot veroorzaken. Ook die dakgoten verdienen dus wel wat aandacht. Voor onderhoud, schoonmaken, repareren en vervangen van dakgoten kun je ook bij een dakdekker terecht.

Er zijn verschillende materialen geschikt om dakgoten van te maken. PVC wordt tegenwoordig veel gebruikt. Maar misschien vind je een zinken dakgoot mooier. Zink laat zich gemakkelijk verwerken en het kan goed tegen de verschillende weersinvloeden. Zinken dakgoten hebben een mooie klassieke uitstraling Daarnaast zijn ze ook erg duurzaam. Zinken dakgoten gaan lang mee en zijn volledig recyclebaar.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 104