Groen dak: wat is het en wat zijn de voordelen ervan?

Sinds de coronacrisis wil een groot deel van de Nederlanders duurzamer en groener leven. Zij vergroenen hun dagelijks leven en als het even kan ook hun woning. Het grote voordeel van het verduurzamen van je huis is dat je er je steentje mee bijdraagt aan een beter milieu en dat je woning meer waard wordt.

Een van de groene stappen die je kunt nemen, is het aanschaffen van een groen dak. Wat een groen dak precies is, of er groen dak subsidie beschikbaar is en wat de voordelen van zo’n dak zijn lees je in dit artikel.

Wat is een groen dak precies?

Een groen dak is zoals de naam het al zegt een dak vol groen. Denk hierbij aan planten, begroeiing, bloemen, grassen en ander groen. Naast het feit dat zo’n natuurlijk dak er mooi uitziet, heeft het verschillende functies. Zo vangt een groen dak water op, zorgt het voor voldoende eten voor insecten en vogels en kan een dak vol begroeiing zorgen voor extra verkoeling in de zomer. Je kunt een groen dak op je woning laten plaatsen, maar ook op je garage of je tuinschuur.

Een aantal gemeenten in Nederland biedt groen dak subsidie aan wanneer je je dak wilt ‘bekleden’ met vetplanten (sedum) of een daktuin. Dat doen ze om de toenemende wateroverlast in Nederland op te kunnen vangen. We hebben de laatste jaren namelijk steeds vaker te maken met wateroverlast door het veranderende klimaat. Een groen dak helpt om een deel van het (regen)water op te vangen. Met meerdere groene daken zorgt dat ervoor dat het riool minder belast wordt.

Voordelen van een groen dak op je woning

Wanneer je van plan bent om een groen dak te laten plaatsen dan is het aan te raden om dit te laten doen door een specialist. Hij of zij kan ook controleren of het dak überhaupt geschikt is om beplanting op aan te brengen. Niet ieder dak is hier namelijk geschikt voor. Check ook meteen even of er subsidie in je gemeente aangevraagd kan worden. Vervolgens profiteer je volop van de voordelen van een groen dak, zoals:

  • Door het veranderende klimaat hebben we niet alleen te maken met meer overlast, maar ook met hetere zomers. Een groen dak zorgt in zo’n warme zomerperiode voor extra verkoeling.
  • Groene daken zijn duurzaam door hun opvangfunctie voor regenwater. Ook zorgt zo’n dak voor meer biodiversiteit in de buurt en kan je dakbedekking langer mee met zo’n extra laag bescherming.
  • Een groen dak vergt heel weinig onderhoud. Je moet over het algemeen slechts eenmaal per jaar checken of de afvoer nog vrij is en of er niet te veel onkruid op het dak te vinden is.
  • Heb je ook zonnepanelen? In dat geval zijn groene daken goed voor het rendement van je zonnepanelen.
  • Wat ook mooi meegenomen is, is dat je woning of pand meer waard wordt wanneer het gebouw over een groen dak beschikt.
  • Je kunt een groen dak subsidie aanvragen als je gemeente die mogelijkheid heeft; soms geeft de gemeente tot wel 50% subsidie op groene daken.

Laatste artikelen over verduurzamen:

Ronald Barends
Ronald Barends

Ronald Barends is directeur en eigenaar van Huislijn.nl. Met een miljoen bezoekers per maand neemt deze huizensite een belangrijke positie in voor zowel makelaars als huizenzoekers. Door de goede samenwerking met 2.500 makelaars biedt Huislijn.nl een overzichtelijk en actueel aanbod van koop-, nieuwbouw- en huurwoningen.

Artikelen: 207