Licht in de duisternis

De dagen worden korter en de avonden worden langer. Je zou er misschien niet direct aan denken, maar juist nù is het de tijd om aandacht te besteden aan verlichting in de tuin. In de zomer heb je weinig profijt van je tuinlampen, de dagen zijn dan lang en licht. In de herfst en in de winter daarentegen kun je optimaal genieten van de zorgvuldig geplaatste lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld van solar tuinverlichting. De avond valt dan per slot van rekening al vroeg in. Ook als je een echte bikkel bent en je met een haardvuurtje aan en onder een kleedje nog buiten wilt zitten, zijn de lampen buiten super sfeervol. En als je liever binnen blijft en vanachter het glas naar je tuin kijkt, valt er met tuinverlichting aan tenminste nog heel wat moois te zien.

Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan de diverse soorten lichtbronnen die je buiten kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan staande lampen, wandlampen, tafellampen of aan een solar lichtsnoer. Gezelligheid gegarandeerd.

Voor elke gelegenheid een lamp

Een lichtplan voor binnen is een normaal onderdeel geworden van de inrichting van een woning. Bij de inrichting van een tuin hoort echter ook een lichtplan. Een tuinarchitect weet precies welke planten, welke boom, welk paadje het best tot zijn recht komt met wat licht in de duisternis. Met het toevoegen van lichtpunten wordt bovendien de gehele tuin bij elkaar betrokken en wordt het één geheel. Kies de plaatsen daarom zorgvuldig uit.

Er zijn diverse mogelijkheden, je kunt zoal denken aan:

  • Een lichtsnoer bij een overkapping of in een boom.
  • Een solar bloem, verstopt tussen de echte bloemen.
  • Huisjes of dieren die net beeldjes lijken, maar in de avond tot leven komen omdat ze licht gaan geven.
  • Tuinprikkers om hanglampen aan te hangen en naast een pad neer te zetten. Een verlicht pad loopt in het donker wel zo prettig.
  • Een wandlamp, al dan niet vermomd als kunstwerkje aan de muur.
solar tuinverlichting

Geeft een lamp op zonne-energie genoeg licht?

Tot slot een vraag die vaak wordt gesteld en waar we positief op kunnen antwoorden. Ondanks dat de zon zich in de donkere maanden minder vaak laat zien, wordt er wel degelijk genoeg licht opgeslagen in de accu om ’s avonds de tuin te voorzien van verlichting. Er is echter één maar: je moet er wel voor zorgen dat de lampen op een plaats staan waar de zon ze kan zien. Dat betekent: niet onder een berg afgevallen bladeren of onder een willekeurig plantje dat zijn blaadjes laat hangen. Als je er een beetje op let dat de zonnecellen licht krijgen, zul je veel plezier hebben van de solar tuinverlichting. Het is bovendien energiezuinig: het aanzetten van de lampen kost je niets. Het is gemakkelijk: je hebt er geen stekker voor nodig. En als je toch niet helemaal tevreden bent over de plek waar de lampen staan, dan pak je het op en je zet het ergens anders weg. Er komt geen ingewikkelde installatietechniek bij kijken. Simpeler kan het bijna niet! Alhoewel, nu eerst nog de leukste variant kiezen….

Diane Van Beek
Diane Van Beek

Diane van Beek is al jarenlang actief in de vastgoedbranche als taxateur en HuizenVerkoopExpert.

Daarnaast schrijft zij met veel plezier blogs over alles wat met wonen te maken heeft.

Artikelen: 197