Een oprit maken in je voortuin: mag dat?

Heb je moeite om een parkeerplaats te vinden in de straat waar je woont? Of wil je een extra tweedehands auto aanschaffen om niet samen met je partner afhankelijk te zijn van één auto en wil je deze ook ergens in de straat kwijt kunnen? Dan gaan je gedachten wellicht uit naar het transformeren van je voortuin tot een oprit. Niet iedereen hecht immers evenveel waarde aan een groene voortuin. Maar de vraag: mag je ook daadwerkelijk een oprit maken in je voortuin?

Een oprit maken mag niet zomaar

Het korte antwoord op deze vraag is ‘nee’. Hoewel het je eigen terrein is, mag je niet zomaar van je voortuin een oprit maken. Ook niet als je buren dat wel gedaan hebben. Een reden hiervoor is dat je op deze manier een nieuwe uitweg op de bestaande weg creëert. Ook neem je hiermee ruimte voor parkeerplaatsen langs de weg voor jouw deur weg. Je kunt het wel proberen en kijken of het gedoogd wordt, maar je riskeert een waarschuwing of zelfs een boete als men er toch op gaat handhaven.

Omgevingsvergunning

Is het dan helemaal niet mogelijk om van je tuin een oprit te maken? Nee. Je kunt een omgevingsvergunning aanvragen hiervoor bij de gemeente. Dit proces is natuurlijk niet gratis, aangezien er ambtelijke capaciteit nodig is om jouw aanvraag te beoordelen. De gemeente gaat na jouw vergunningsaanvraag beoordelen of jouw potentiële oprit geen gevaarlijke situaties oplevert of ten koste gaat van een openbare parkeerplaats of openbaar groen. Ook wordt gekeken of het transformeren van jouw voortuin tot een parkeerplaats wel in het bestemmingsplan past.

Inritband

oprit huis

Wordt de omgevingsvergunning voor jouw oprit toegekend? Dan moet er een stratenmaker komen die de stoeprand vervangt voor een inritband. Die inritband zorgt ervoor dat jij niet altijd een stoeprand hoeft mee te nemen om je oprit op te rijden, maar hij zorgt er ook voor dat er niet meer langs de stoep voor jouw voortuin geparkeerd mag worden. Anders kan jij immers niet meer op je oprit komen of van je oprit af komen met je auto(‘s). Ook de kosten voor het aanpassen van de stoep met een inritband zijn kosten die voor jouw rekening komen.

Het is niet onverstandig om jouw plannen om je auto of auto’s in je voortuin te gaan parkeren ook met je buren te bespreken. Die krijgen zo immers een auto in het zicht vanuit de ramen aan de voorzijde van hun woning. Je wilt ook geen burenruzie veroorzaken door jouw oprit.

Danny Bijl
Danny Bijl

Danny Bijl is werkzaam als freelance consultant voor verschillende klanten in de woonbranche en beheert daarnaast het woonblog ikwoonfijn.nl. Op dit woonblog wordt via gastbloggers zoveel mogelijk wooninspiratie gedeeld. Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips voor in en rondom het huis geven.
Op Huislijn.nl zal Danny ook regelmatig wooninspiratie delen en handige tips geven voor in en rondom het huis. Hierbij valt te denken aan het inrichten van een ruime woonkamer, informatie over woonverzekeringen, tips om kalkaanslag in de badkamer te verminderen, advies over aquariumverlichting, brandpreventie, en suggesties voor het optimaal inrichten van je badkamer, keuken, woonkamer of slaapkamer.

Artikelen: 101