Vier tips voor het bestraten van je oprit

Naarmate nieuwe auto’s steeds groter worden, neemt ook de trend toe om steeds grotere opritten naast of voor het huis te plaatsen. Hierbij kun je ervoor kiezen om zelf de oprit te bestraten, al kan dit best een lastig klusje zijn. Maar voor een goede doe-het-zelver is het zeker mogelijk om zelf je oprit te bestraten zodat je auto’s hier zonder problemen kunnen staan. Gebruik hiervoor de vier tips die genoemd worden in dit artikel. 

Grondwerk

Je wilt voorkomen dat iemand struikelt over ongelijke stenen doordat je de oprit niet goed hebt bestraat. Bovendien kunnen deze tegels je auto beschadigen waardoor je gebruik moet maken van je autoverzekering, wat je natuurlijk liever niet wilt. Daarom moet je altijd beginnen met het grondwerk, dit is eigenlijk de aanleg van de bestrating. De eerste stap hierbij is het afgraven van de huidige tuingrond als ondergrond. Vervolgens moet dit opgehoogd worden met behulp van zand, wat vervolgens bestraat zal worden. Als je het grondwerk niet goed doet dan zal je oprit helaas heel snel gaan verzakken. 

Legverband

Daarnaast is het ook van belang om een stevig legverband te creëren. Een legverband is de wijze waarop de stenen naast elkaar komen te liggen. Je kunt door dit verband steeds te herhalen een patroon creëren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit blokverband, visgraatverband of elleboogverband. Met een goede bestrating voorkom je dus schade aan je auto, als je een goedkope autoverzekering hebt zoals een WA verzekering dan ben je niet verzekerd voor de schade aan je eigen auto. Dit is toch goed om even rekening mee te houden bij de aanleg van je oprit. 

Bestrating

Je moet dus goed rekening houden met het type bestrating bij het bepalen van het legverband van je oprit. Eigenlijk is het sowieso verstandig om te letten op de bestrating. Je wilt immers ook dat de oprit er goed uitziet, terwijl de stenen die je wilt gaan gebruiken ook een goede functionaliteit moeten hebben. Over het algemeen gebruiken we in Nederland hiervoor gebakken klinkers, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van natuursteen-, keramiek- en betontegels. Wat dacht je daarnaast van getrommelde tegels? Overigens kan de overheid eisen stellen aan de bestrating van opritten aan de straatzijde, houd hier rekening mee en zoek dit goed uit! 

Kantopsluiting

Het is bovendien van belang om een goede straatlaag met kantopsluiting te creëren. Voor je oprit kun je het beste een opsluitband met een afmeting van 8 bij 20 bij 100 centimeter gebruiken. Hiermee voorkom je dat je bestrating door gebruiksdruk langzaam maar zeker naar de randen wijkt van bijvoorbeeld je tuin. Dit kan nog wel eens gebeuren als je geen kantopsluiting gebruikt maar wel met auto’s over de oprit rijdt. Je kunt hierbij onder meer gebruik maken van een kantopsluiting van natuursteen, maar er zijn ook metalen en betonnen opsluitbanden. Kies hierbij voor het materiaal dat het beste past bij je bestrating en huis.

Marcel Hiemstra
Marcel Hiemstra

Marcel is werkzaam bij 24webvertising waar hij onder andere verantwoordelijk is voor de content. Vanuit deze positie publiceert Marcel met genoegen artikelen over diverse aspecten van wonen op Huislijn.nl. De onderwerpen zijn uiteenlopend, variërend van de voordelen van zonnepanelen tot het maken van weloverwogen keuzes voor een nieuwe vloer in de woonkamer, de schoonheid van de Trompetboom, noodzakelijke gereedschappen voor een succesvolle verbouwing, tot effectieve methoden voor ongediertebestrijding. Geen enkel onderwerp schuwt Marcel.

Artikelen: 101